Site icon NEWS ВІТРИНА

Молитви преподобному Гавриїлу Ургебадзе: тексти молитов

Життя святих для віруючих є дороговказом у Царство Небесне. І один із таких праведників – преподобний Гаврило Ургебадзе. Саме саме життя святого старця, який є нашим сучасником, є прекрасним прикладом християнської любові і смирення. Отець Гавриїл наставляв, що смиренність дарує людині благодать і навіть тяжке випробування не зачепить її. Молитва Гавриїлу Ургебадзе допомагає людям долати негаразди, зберігаючи віру та любов.

Архімандрит Гавриїл (Ургебадзе) – 26.08.1929 – 02.11.1995 р.р. жив у Грузії. З дитинства у хлопчика була віра в Бога і прагнення до служіння. Бажання стати ченцем у Гаврила з’явилося у юнацькому віці. Після армії, повернувшись додому, він став псаломщиком у Сіонському соборі, а трохи пізніше прийняв чернецтво в Кутаїському монастирі. Чернецьким ім’ям було названо на честь старця Гавриїла Афонського. За боротьбу з радянською пропагандою і наругу ідолів ленінізму старець зазнав репресій. Але гоніння не зламали його. Прикриваючись маскою юродивого, він мав провидницький і чудотворний дар, але намагався це не демонструвати, а своїм прикладом любові до Бога і добротою до людей, надихав їх на звернення до найвищих цінностей. Старець у своїх душевних бесідах повчав людей, що навіть коли приймаєш їжу, треба думати про стражденних і голодних, допомагати їм і молитися за них, бути милостивими. Поступово слава про нього поширилася всією Грузією. Після закінчення земного шляху, згідно із заповітом старця, тіло його поховали, загорнувши в циновку в жіночому монастирі Самтавро в місті Мцхету. У 2012 році він був зарахований до лику святих.

До могили святого йде нескінченний потік парафіян і тих, хто приїхав з далеких місць. Люди вшановують і моляться святому Гавриїлу Ургебадзе, одержуючи від нього допомогу, турботу і благодать у душі.

Старець часто говорив, що від віруючої людини Господь вимагає люблячого серця і добрих справ. Без цього, розпочинати молитву немає жодного сенсу. Смиренність і послух, незасудження інших, головні чесноти віруючого, які допомагають йому налаштуватися на звернення в молитві до Господа. Без цього молитва не досягне Бога, не прийме він благання до нього, що звернулася, тому що судить він за якістю серця, що молиться, і діл його. Читати молитви Преподобному Гавриїлу Ургебадзе треба для допомоги у справах, набуття душевного спокою та смирення, просити святого пом’якшити серце віруючого, принести лад у сім’ю.

Господи, молю Тебе, з небес почуй нас, поглянь на нас, дай милість Свою, з миром відпусти нас, щоб ходили Твоїм шляхом, виконували заповіді Твої і зрікалися злого. Навчи нас, Господи, молитися перед Тобою і виконувати Твій святий закон, щоб серце наше стало відданим Тобі і всім нам жити за святим Законом Твоїм.

Преподобний Гаврило Ургебадзе розповідав парафіянам, що молитву Пречистої Богоматері він отримав з її могили. Є переказ, що той, хто читає цю молитву і постійно носить її в серці, буде захищений від всякого зла, а страждаючі та хворі зціляться.

— Радуйся, благодатна і всемилостива Мати Божа, Ходатайка християн, бо радіє тобі Собор Ангелів і служать тобі Архангели на Небесах;

— Радуйся, сумних утішниць, сліпих жезлі рятівний, що притікають з вірою до тебе безсумнівна пособниця і клопотання;

– Радуйся, святості горній трапезо;

– Радуйся, Владична палато пресвітла;

— Радуйся, кадило золоте Творця твого;

– Радуйся, стовп золототканий;

— Радуйся, Діво Пресвята та непорочна, Хреста Сонячного подательці Престолу Небесному. Покрий мене чесним твоїм омофором, о, невпинна молитовниця наша. Маючи зброю цю молитву, віддаю в пречисті руки твої душу мою. Настави стопи мої на шлях праведності і сподоби мене перемоги над злом, щоб увійти в Царство Небесне з милості Господа Бога і Спасителя нашого, Ісуса Христа;

– Радуйся, Пречиста Діво, Маріє, Стовпі беззаконний і фортеці духовна;

– Радуйся, Наречена Ненаречена;

— Радуйся, Мати невміла і непорочна, що тримала на пречистих руках твоїх тягар світу, що взяв на себе. Буди підмогою і клопотою недостойного раба твого, захисти мене в усі дні живота мого від бід і спокус, даруй довголіття мені на благо, благослови мене пройти шлях життєвий з шануванням і величенням імені твого, щоб співати тобі в нинішньому віці і на віки віків. Амінь!

– Радуйся, Ангелів Царице, Пані Правосуддя.

— Радуйся, Господи з тобою, Свята Святих, найчесніша Херувим та Серафим;

— Радуйся, Свята Діво, пособницею виправлення грішних;

— Радуйся, мучеників кольору й отців наших сподівання. О, Маріє, Пречиста Діво, якою Христос Бог наш олюднився і з людиною поживою, помилуй мене, раба твого, зміцни мене силою Чесного і Животворного Хреста Сина Твого і направ мене на шлях істини.

О, Святі Ангели та Архангели, о, покровителі душі моєї, Архангели Михаїлі та Гавриїлі, помилуйте мене грішного!

О, Пречиста Отроковице, матір Бога Вишнього і Цариці Всеблага, Сонце правди і Слави, Найвища Небеса і найсвітліша сонця, чесна Херувим і славна без порівняння Серафим, предків наших надія, Велич мучеників і праведних всіх радість; Авраама, Ісаака та Яків веселощі та Гедеона руно зрошене; Мойсеєво, Ааронове та всіх святих отців Прикраса, кадильниці золота, свічниці прекрасна Небесного сяйва, Манни Небесної ковчежі златої, Посуди всечесний Духа Святого, Царице моя Всепета, Трапезо Пречиста, Скорботних втіх, Християн обіймальний і несумісний прозяблий жезлі Ааронов. Воістину жезлом нам явишся ти і квіткою твоїм сином Твоїм, Ісусе Христом, Спасителю нашому, Владико і Творчому, Володарю Неба і землі і всієї тварі Творцю. Ти, що народила Бога Слово тілом людським, до і після Різдва Його Приснодіва була ти, і ключ непорочності твоєї Христос Божественним Своїм знаменням осінив, що безнасінно втілився від утроби твоєї.

О, примирителька наша з Богом Всевишнім, ходатаїці безпорадних і грішних, у хвилюваннях житейського моря перебувають притулок і втіха, у в’язницях сущих вольниці, покровительці сиріт, вдовиць захист і покриві, полонених гріхом рятувальниці, недугуючих уцілітель і сподівання наше.

О, Пресвята Діво, вінець перемоги Владичний, Пресвята юначка, Мати моя і Цариця моя Преблаженна, покрий мене чесним твоїм омофором і захисти мене від знущання сатани, згубника людського роду, злого хулітеля і ворога мого. Помилуй мене, зубожілого і немічного, незліченними злодіяннями Творця Мого, що прогнівав, і Суддю Праведного. Притікаю під твій покров, в тобі тільки надію і притулок імаші, о Всепета, і як раб недостойний кличу тобі, Царице моя, зі сльозами багатьма, щоб Найсолодший Ісусе, Життєдавцю, твоїм заступництвом за гріхи мої не відкинув мене, недостойний . Молю тебе, Пречиста Владичице, приведи мене до Христа і благай Сина твого, щоб удостоїв мене ясна стояння і Царства Свого, де немає ні сліз, ні скорботи, ні вічного покарання, нижче страждань і мук, а тільки радість нескінченна і світло Господа , буття вічне і світле, і безмежне єднання зі святими та з ангели Його. Удостой, Царице, непотрібного раба твого, визволення від гріхів моїх і пристрастей і виконай уста моя і язик мій насолоджуй хваленнями і молитвами, радісними і духовними, гарячими і сердечними як ангельськими, зі святим Гавриїлом разом волаюче:

– Радуйся, сонце Божественне і насолода нетварного світла;

– Радуйся, Царице Євангелії;

– Радуйся, серед матерів Діво всеблаженна;

— Радуйся, джерело світла породила всім;

– Радуйся, Світло правосуддя у темряві висвітлюєш;

– Радуйся, Царице перевищення;

– Радуйся, умиротворення, радість і життя непорочне;

– Радуйся, вірних радість;

— Радуйся, пророче прозріння;

– Радуйся, апостолів славо та ченців вінче, переможний світові;

– Радуйся, благодатна, священнослужителів прикраса;

– Радуйся, що співаєш і просиш тобі надію;

— Радуйся, спасителька наша від гріховних пристрастей;

– Радуйся, солодощі та краси всіх народжених;

– Радуйся, фортеці джерело;

– Радуйся, притулок і порятунок страждаючих;

— Радуйся, радості рабів твоїх;

– Радуйся, гнаних притулок і велич гірських селищ;

— Радуйся, всепета, покров і клопотання наша;

– Радуйся, священства слава і веселість;

— Радуйся, райські двері, що відчиняєш;

— Радуйся, радість, що нам подає;

— Радуйся, бо нас визволяєш від скорбот;

— Радуйся, Володарство Небесного ключе;

– Радуйся, Мати Христа Бога мого;

— Радуйся, що лонею своєю прийняла Утішителя смертних, Який поправив смерті державу;

— Радуйся, Невмістному містечку;

— Радуйся, бо хлопцем зростила Христа нашого, Живодавця і Бога;

Господи, даруй мені кончину благу, напиши моє ім’я в Книзі життя Твого і даруй мені благодать Твою! Пам’ятай мене Господи, коли прийдеш зі славою в силі, бо Ти благословен Ти на віки віків. Амінь.

Exit mobile version