Site icon NEWS ВІТРИНА

Напої – Які домашні напої допоможуть зміцнити імунітет?

Ваш імунітет — ваш найкращий друг, коли справа доходить до боротьби з хворобами. Пандемічна ситуація як ніколи зробила цей факт очевидним.

У той час як дослідники в усьому світі намагаються знайти вакцини та ліки, щоб перемогти новий коронавірус, ми повинні зробити все можливе, щоб захистити себе від цього смертельного збудника.

Ви можете зробити це, зміцнивши свою імунну систему. У цій статті ми обговорюємо 10 напоїв для підвищення імунітету, їх переваги та те, як їх легко приготувати вдома.

Чи можуть напої зміцнити ваш імунітет?

В Індії є давня приказка, що якщо ви не харчуєтеся правильно, навіть ліки не можуть вас вилікувати, і якщо ви харчуєтеся правильно, вам можуть не знадобитися жодні ліки. Дотримання збалансованого харчування та здорового способу життя, достатній сон і регулярні фізичні вправи відіграють значну роль у запобіганні хворобам.

Крім того, їжа та напої, наповнені вітамінами, мінералами та іншими основними поживними речовинами, можуть значною мірою зміцнити вашу імунну систему. Вам потрібні як макро-, так і мікроелементи, які допомагають будувати клітини та білки сильної імунної системи.

Імунітет – це захисний механізм вашого організму. Він не тільки запобігає проникненню мікробів, таких як бактерії, віруси та грибки, але й бореться з ними, якщо вони проникнуть. Таким чином, чим сильніша ваша імунна система, тим менше у вас шансів захворіти через інфекцію.

Крім того, вам не обов’язково купувати дорогі безрецептурні продукти, адже на вашій власній кухні може бути багато корисних інгредієнтів. Вони можуть дати вашій імунній системі необхідну додаткову потужність у ці зимові місяці.

10 домашніх напоїв для зміцнення імунітету

Зволоження значною мірою сприяє підтримці здоров’я вашої імунної системи. Окрім споживання достатньої кількості води протягом дня, ви можете збити деякі з цих поживних напоїв, щоб підтримати свою імунну систему.

Крім того, якщо ви або ваша дитина не любите їсти певні фрукти чи овочі, змішування їх у коктейлях або смузі може допомогти. Це гарантує, що ви не втратите поживні переваги цих фруктів і овочів.

Ось деякі з перевірених напоїв, приготованих в домашніх умовах для зміцнення імунітету.

1. Золоте молоко куркуми

Цей напій був улюбленим у традиційних індійських домогосподарствах через його численні переваги, такі як боротьба із застудою, грипом або полегшення сильного болю через травму. Основний інгредієнт цього напою, куркума, є всюдисущою спецією, яка зустрічається в більшості індійських страв.

Наукові дослідження показали, що куркумін, поліфенол, який у великій кількості міститься в куркумі, має багато корисних властивостей. Куркумін є не тільки ефективним антибактеріальним, противірусним і протигрибковим засобом, він також допомагає в профілактиці деяких видів раку.

Інші спеції, додані в цей напій, такі як кориця, імбир, чорний перець, посилюють протизапальні та антиоксидантні властивості цього напою.

Піперин у чорному перці значно підвищує біодоступність куркуміну в золотому молоці, збільшуючи поглинання куркуміну в крові.  Всього лише щіпка чорного перцю може значно посилити користь цього напою для вашого організму.

Інгредієнти:

  • Молоко молочне або немолочне
  • 1/4 чайної ложки порошку куркуми
  • ½ дюйма подрібненого імбиру
  • 1 маленька паличка подрібненої кориці
  • Маленька щіпка чорного перцю
  • Мед за смаком (за бажанням)

Як приготувати:

  • Візьміть 1 склянку молочного або немолочного молока на ваш вибір і доведіть його до кипіння.
  • Додайте порошок куркуми, подрібнений імбир, корицю та порошок чорного перцю.
  • Перемішуйте суміш, поки всі спеції добре не розчиняться в молоці.
  • Процідіть у чашку та подавайте теплим.
  • Щоб підсолодити ваше золоте молоко, трохи остудіть його і додайте чайну ложку меду.

Рекомендоване споживання:

Випивайте чашку золотого молока щодня, коли почуваєтеся погано або навіть як запобіжний захід, щоб уникнути застуди.

Коли споживати:

Найкраще вживати це безпосередньо перед сном.

2. Кадха

Задовго до появи звичайних західних ліків кадха часто давалася в першу чергу, щоб заспокоїти біль у горлі або боротися з закладеністю носа через напад кашлю та застуди. Найкраще в цьому відварі те, що його можна вживати всім, будь то діти, дорослі чи люди похилого віку.

Різні рецепти кадхи популярні в різних індійських домогосподарствах, і багато з них передаються поколіннями. Рецепт кадхи для підвищення імунітету з інгредієнтами, запропонованими Міністерством Аюш, Індія

багатий на антиоксиданти, і його детально описано нижче.

Його протизапальні та антимікробні властивості не тільки допомагають боротися з грипом, але й покращують здоров’я кишечника та регулюють рівень цукру в крові.

Інгредієнти:

  • 5 листочків тулсі або базиліка
  • 1 чайна ложка порошку кориці
  • Щіпка порошку чорного перцю
  • 1 чайна ложка сухого імбиру
  • Кілька родзинок мунакка
  • Нефрит або лимонний сік за смаком

Як приготувати:

  • Додайте листя тулсі та всі спеції в 2 склянки води.
  • Тушкуйте суміш на повільному вогні 5-10 хвилин, поки всі спеції не просочать.
  • Процідіть і додайте нефрит або лимонний сік за вашим смаком.
  • Цей напій краще подавати теплим.

Рекомендоване споживання:

Ви можете випити від 1 до 2 чашок кади на день.

Коли споживати:

Кадху можна вживати рано вранці або замість вечірнього чаю.

3. Пустилка з імбиром і яблучним оцтом

Яблучний оцет містить високий вміст оцтової кислоти, а також багатий вітаміном С, антиоксидантами та калієм. Підвищує імунітет і допомагає позбутися від закладеності дихальних шляхів. 

З іншого боку, імбир містить кілька сесквітерпенів, які мають противірусні властивості та особливо ефективні проти вірусів застуди.

Крім того, додавання меду та кайенского перцю підвищує антимікробну дію цього напою. Кайенский перець містить капсаїцин, який зменшує запалення нервової системи.

Інгредієнти:

  • 1 склянка питної води
  • 1 чайна ложка яблучного оцту
  • 1 чайна ложка подрібненого імбиру
  • Щіпка кайенского перцю
  • Мед за смаком

Як приготувати:

  • Підігрійте воду до відповідної температури.
  • Додайте імбир і дайте йому постояти кілька хвилин.
  • Додайте в цю суміш яблучний оцет і кайенский перець.
  • Пити ще теплим маленькими ковтками.

Рекомендоване споживання:

Пити цей напій можна один-два рази на день.

Коли споживати:

Вживайте цей напій натщесерце вранці або перед їжею. Однак краще уникати цього напою, якщо ви страждаєте від таких захворювань, як підвищена кислотність або розлад травлення.

4. Зелений смузі

Зелені листові овочі, особливо темно-зелені, багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами. Вони не тільки допомагають боротися з інфекціями, але й сприяють регенерації клітин імунної системи.

2 чашки шпинату на день можуть задовольнити вашу добову потребу у вітаміні А, вітаміні К і фолієвій кислоті. Шпинат також багатий вітаміном С і бетаціаніном, який підвищує імунну функцію організму. Кале також багата вітамінами А, С, К, Е та фолієвою кислотою.

Огірок містить марганець, мідь, калій і вітаміни, які зберігають вашу імунну систему здоровою, а селера має антимікробні функції, які допомагають боротися з інфекціями.

Ви можете налаштувати свій зелений смузі на свій смак, додавши дві ложки пробіотичного йогурту або соковитий фрукт у блендер.

Інгредієнти:

  • 1 чашка свіжого шпинату
  • 1 паличка капусти
  • 1 паличка селери середнього розміру
  • Півсклянки очищеного від шкірки і нарізаного огірка
  • 1 чайна ложка лимонного соку
  • 1 чайна ложка подрібненого імбиру
  • Щіпка кам’яної солі
  • Щіпка перцю
  • Кубики льоду (за бажанням)

Як приготувати:

Візьміть усі інгредієнти в ємність для змішування та перемішайте до однорідності. Не проціджуйте цей смузі, щоб зберегти всі переваги високого вмісту клітковини в цьому напої. Ви можете регулювати консистенцію водою або фруктовим соком.

Рекомендоване споживання:

1 чашка на день значно зміцнить ваш імунітет.

Коли споживати:

Ви можете насолоджуватися цим ситним смузі як сніданок вранці або як перекус між прийомами їжі.

5. Сік з листя папайї

Сік листя папайї надзвичайно гіркий, але має масу лікувальних властивостей. Він має високий вміст антиоксидантів, таких як папаїн, алкалоїди та фенольні сполуки. Вони модулюють імунну систему та допомагають запобігти раку. Він також багатий кальцієм і вітамінами A, B, C, D, E, що робить його чудовим імуностимулятором.

Споживання соку листя папайї збільшує кількість тромбоцитів і, отже, ефективно полегшує симптоми денге. Він також має сильні протималярійні властивості. Однак не припиняйте прийом ліків різко і проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж спробувати цей сік для цих цілей.

Інгредієнти:

  • Свіжі зелені листя папайї без стебла
  • Джегери (необов’язково)

Як приготувати:

  • Ретельно очистіть листя, додайте трохи теплої води і збийте в блендері.
  • Процідіть екстракт, який буде густим і темно-зеленого кольору.
  • Додайте воду, щоб розбавити екстракт і зменшити гіркоту. Ви також можете додати трохи порошку нефриту для поліпшення смаку.
  • Найкраще готувати цей сік свіжим перед вживанням.

Рекомендоване споживання:

Щоденне вживання цього соку зміцнить імунітет навіть у людей зі слабким імунітетом. Дорослим рекомендується приймати по 30 мл тричі на день.

Коли споживати:

Ви повинні вживати сік з листя папайї перед сніданком, обідом і вечерею.

6. Сік цитрусових

Цитрусові не тільки багаті вітамінами С і А, вони також мають високий вміст флавоноїдів, які мають чудові антиоксидантні властивості. Флавоноїди є біоактивними сполуками, які допомагають у профілактиці та лікуванні багатьох захворювань.

Ви можете вибрати з різноманітних цитрусових, які доступні на ринку поблизу вас. Яскраво-рожевий грейпфрут насичений лікопіном, який захищає клітини від пошкодження, а апельсини багаті калієм і можуть регулювати кров’яний тиск.

Навіть основний кухонний лимон наповнений лімоноїдами, а також вітаміном С та іншими антиоксидантами. Лімоноїди захищають вас від дегенеративних захворювань, пов’язаних зі старінням і раку.

Ви можете підвищити коефіцієнт здоров’я цих фруктових соків, додавши ложку меду. Мед – це імуностимулятор без холестерину та натрію, який не тільки має протимікробні та протидіабетичні властивості, але також сприяє здоров’ю серця та зниженню ваги.

Інгредієнти:

  • Цитрусові залежно від наявності
  • Мед

Як приготувати:

  • У випадку грейпфрута або апельсина спочатку вимийте та очистіть шкірку. На 1 склянку соку вистачить 1 грейпфрута середнього розміру або 3 апельсинів.
  • Використовуючи лимони, помийте і розріжте їх навпіл, видаліть кісточки.
  • Відіжміть свіжий сік вручну або за допомогою соковижималки. Зберігання цих соків може зробити їх гіркими.
  • Додайте ложку меду і насолоджуйтеся.

Рекомендоване споживання:

Приймайте принаймні 1 чашку цього здорового напою щодня, щоб значно підвищити свій імунітет.

Коли споживати:

Соки цитрусових краще вживати між прийомами їжі – після сніданку або обіду. Найкраще уникати вживання цих соків натщесерце, щоб уникнути підвищеної кислотності.

7. Сік з буряка, моркви та імбиру

Цей гострий сік коренеплодів не тільки допомагає вашій імунній системі боротися з бактеріями та вірусами, він також допомагає зменшити запалення.

Червоний буряк багатий біологічно активними сполуками, такими як бетанін, вітаміни (А, В і С) і мінерали (калій, залізо, марганець тощо). Буряковий сік може відігравати важливу роль у захисті вашої серцево-судинної та ниркової систем.

Морква багата антиоксидантом бета-каротином, вітамінами А, С і Е та мінералами (залізом, цинком і міддю). Цей суперпродукт прискорює вироблення білих кров’яних тілець, які мають вирішальне значення для боротьби з інфекціями.

Інгредієнти:

  • по 1 склянці нарізаних буряка і моркви
  • 1 дюйм очищеного імбиру

Як приготувати:

Змішайте всі інгредієнти в блендері і доведіть консистенцію водою. Не проціджувати. 

8. Змішаний ягідний сік

Будучи чудовим джерелом вітаміну С і фітохімічних речовин, ягоди захищають вас від імунодефіциту та пошкодження клітин.  Ягоди більш темних відтінків, такі як полуниця, ожина, чорниця тощо, багаті антиоксидантами, такими як флавоноїди.

Експерти вважають, що споживання суміші ягід покращує мікробіоту кишечника, що, у свою чергу, позитивно впливає на вашу імунну систему.

Інгредієнти:

  • 1 склянка свіжих або заморожених ягід (можна використовувати полуницю, чорницю, ожину або малину)
  • ½ склянки молока або йогурту за вашим бажанням

Як приготувати:

Змішайте всі інгредієнти та насолоджуйтесь свіжим.

9. Томат Расам

Чи знаєте ви, що ця популярна південноіндійська страва багата антиоксидантами та може запобігти пошкодженню клітин? Помідори багаті бета-каротином, вітаміном С і фолієвою кислотою, які зміцнюють імунну систему, а вміст калію допомагає підтримувати рівень артеріального тиску. Кокосова олія з вмістом здорових ліпідів має антибіотичну та імуномодулюючу дію.

Інгредієнти:

  • 2 склянки помідорів
  • 1 столова ложка тур Дал (Голубиний горох)
  • Порошок Расам
  • М’якоть тамаринда
  • Нефрит
  • Загартування кокосової олії, асафетиди, насіння гірчиці, червоного чилі, куркуми, листя каррі

Як приготувати:

  • Відваріть тур дал, нарізані помідори та листя каррі з сіллю та 2 склянками води, поки дал добре не звариться. Охолодіть цю суміш, перемішайте і процідіть, щоб отримати прозору консистенцію.
  • Розігрійте 1 чайну ложку кокосової олії на сковороді та додайте спеції для темперування.
  • Додайте порошок расам і пасеруйте кілька хвилин, потім додайте томатну суміш.
  • Кип’ятити кілька хвилин.
  • Додайте по 1 чайній ложці м’якоті тамаринда і порошку нефриту
  • Прикрасити подрібненим листям коріандру.

Рекомендоване споживання:

Ви можете це як закуску перед їжею або як гарнір до рису.

Коли споживати:

Ви можете насолодитися цим гострим напоєм на обід або вечерю.

10. Зелений чай

Цей багатий антиоксидантами напій вживали в країнах Азії з давніх часів. Поліфеноли в зеленому чаї регулюють Т-клітини, які відіграють важливу роль в імунітеті. Поліфеноли також захищають вас від раку, нейродегенеративних і серцево-судинних захворювань.

Антимікробну дію зеленого чаю можна пояснити ECGC (епігалокатехінгалат).  Поліфеноли, присутні в чаї, допомагають знизити артеріальний тиск і зменшити ризик кількох видів раку.

Інгредієнти:

  • Необроблений зелений чай
  • Ароматизатор за бажанням

Як приготувати:

  • Візьміть склянку води і доведіть її до кипіння.
  • Додайте 1 чайну ложку зеленого чаю і дайте настоятися 2-3 хвилини.
  • Додайте ароматизатор на свій вибір або насолоджуйтесь таким.

Рекомендоване споживання:

У день можна випивати не більше 2 чашок зеленого чаю

Коли споживати:

Зелений чай можна пити в будь-який час дня. У зеленому чаї набагато менше кофеїну, ніж у чорному, тому навіть чашка після обіду не завадить вам спати.

Висновок

Незалежно від того, чи є смертельний вірус за рогом, чи ні, ви повинні дбати про своє здоров’я. Безсумнівно, імунітет є вашим найкращим другом, коли справа стосується захисту від інфекцій та розладів. Подбайте про свою імунну систему, додавши до свого раціону ці напої для підвищення імунітету. Зрештою, ви настільки сильні, наскільки сильна ваша імунна система.

Exit mobile version