Site icon NEWS ВІТРИНА

Прищі – Яка дієта від прищів?

Ви бачите новий прищ, що з’являється кожного разу, коли ви їсте піцу чи гамбургер? Або ви спостерігали за споживанням смаженої їжі, оскільки знаєте, що наступного ранку це призведе до появи прищів? Якщо ваша відповідь на ці запитання ствердна, ви, ймовірно, захочете уникати певних продуктів, щоб запобігти виникненню прищів. Читайте далі, щоб дізнатися, що це таке та як вони працюють.

Продукти, які викликають прищі

Перш ніж перейти до списку, ви повинні розуміти, що їжа не є безпосередньою причиною виникнення прищів. Лише якщо у вас схильна до вугрів і надмірно жирна шкіра, або погане здоров’я кишечника та відсутність належної процедури очищення, наступні продукти можуть викликати реакцію.

1. Цукор

Цукор, який ми споживаємо як рафінований білий цукор у наших домівках та в інших формах, як-от газовані напої, соки з тетрапаків, мед тощо, багатий на рафіновані вуглеводи. Вони швидко всмоктуються в кров, підвищуючи рівень цукру. Підвищення рівня інсуліну також проштовхує надлишок цукру у ваші клітини, що, у свою чергу, викликає прищі.

2. Молочні продукти

Дослідження, проведене серед підлітків, показало, що споживання нежирного та знежиреного молока призвело до збільшення кількості прищів. Однак зв’язок між молоком і прищами поки не з’ясований. Якщо ви помітили прищі після споживання молока, краще уникати молочних продуктів.

3. Фастфуд

Відомо, що у підлітків, які споживають велику кількість фаст-фуду, наприклад гамбургерів і картоплі фрі, з’являються прищі. Однак зв’язок між фаст-фудом і тим, який саме інгредієнт викликає прищі, невідомий.

4. Шоколад

У дослідженні, проведеному на чоловіках, було виявлено, що ті, хто споживав 100% несолодке какао, викликали значне збільшення кількості прищів. Дослідження прийшло до висновку, що вживання шоколаду (який зазвичай містить молоко – молочний продукт і цукор) змушує імунну систему сильно реагувати на бактерії, що викликають прищі.

5. Жирна їжа

Смажена їжа або такі страви, як бекон і гамбургери, які містять багато жиру, також містять додатковий жир у м’ясі. Надлишок олії та жиру може призвести до спалаху прищів.

6. Порошок сироваткового протеїну

Сироватковий білок є багатим джерелом білків і амінокислот таких як лейцин і глутамін. Зазвичай цей порошок вживають спортсмени та бодібілдери. Однак споживання сироваткового протеїну прискорює ріст і розмноження клітин шкіри, окрім підвищення рівня інсуліну, що також може бути причиною появи прищів.

7. Очищене зерно

Очищене зерно або рафіноване біле борошно зазвичай міститься в хлібі, макаронних виробах, пластівцях і рисовій локшині. Вони мають високий глікемічний індекс і підвищують рівень цукру в крові. Інсулін активізує андрогенні гормони, що призводить до прискореного росту клітин і вироблення шкірного сала, що призводить до появи прищів.

8. Продукти, багаті жирами Омега-6

Відомо, що західний тип дієти з кукурудзяними пластівцями, соєвою олією тощо підвищує ризик появи прищів, оскільки вони містять жири Омега-6, які за своєю природою викликають запалення. Якщо у вас вже є шкіра, схильна до вугрів, вживання цих продуктів може зробити вас більш уразливими.

9. Нежирне м’ясо і тваринний білок

У деяких людей прищі досить великі і темно-червоного кольору; вони також з’являються вздовж лінії щелепи та шиї, крім щік. Це пов’язано з надмірним споживанням м’яса, такого як курка та баранина. Червоне м’ясо може викликати ці прищі, хоча зв’язок невідомий.


Примітка:

Спостерігайте, як ваша шкіра реагує на різні продукти. 

Якщо ви помітили висипання відразу після вживання будь-якої з перерахованих вище продуктів, ви можете їх уникати.

Які продукти допомагають уникнути прищів?

Так само, як є продукти, яких слід уникати, щоб запобігти виникненню прищів, є деякі, які ви можете їсти, щоб мати чисту шкіру! Продукти з нижчим глікемічним індексом, такі як складні вуглеводи та деякі інші елементи харчового ланцюга, можуть мінімізувати появу прищів. Деякі з них:

1. Складні вуглеводи

Вони містяться в цільному зерні – кіноа, цільнозерновому хлібі та коричневому рисі; фрукти та овочі (не у вигляді соку), червоний і жовтий перець, морква, солодка картопля, помідори, шпинат і абрикоси; і бобові, такі як дал, квасоля і горох.

2. Вітаміни A, D, E

Дослідження показало, що у тих, хто відчуває нестачу вітамінів А та Е, спостерігається збільшення кількості прищів. Тунець, печінка, вершки та сир фета, вершкове масло, яйця, скумбрія тощо багаті вітаміном А. Горіхи, такі як мигдаль, арахіс і брокколі, багаті вітаміном Е. Добавки вітамінів А та D не слід приймати без поради лікаря.

3. Пробіотики

Це панацея від більш ніж половини проблем нашої шкіри. Здоровий кишечник допомагає зменшити запалення, тим самим зменшуючи появу прищів. Пробіотичні добавки можуть допомогти. Йогурт, пахта, кефір тощо є продуктами, багатими на пробіотики.

4. Куркума

Він містить куркумін, потужний антиоксидант, який, як відомо, зменшує запалення. Він може регулювати рівень цукру в крові та зменшити появу бактерій, що викликають прищі. За порадою лікаря його можна приймати як добавку для прийому всередину або навіть місцево для отримання значних переваг.

5. Цинк

Хорошими джерелами цинку є нут, квасоля, гарбузове та соняшникове насіння, м’ясо та молюски. Люди з низьким рівнем цинку в організмі можуть бути більш схильні до появи прищів.

Висновок

Хоча присяжні ще не знають, чи певний зв’язок деяких продуктів з акне є, є певні продукти, які діють як тригери та можуть викликати спалах. Це відбувається майже з 10% населення планети. Тож якщо ви знаєте, що певна страва чи харчовий продукт можуть викликати у вас прищі, краще уникати цього. Але найголовніше, хваліть себе та своє тіло незалежно від прищів і зберігайте свою впевненість. Прищі то з’являться, то зникатимуть.

Факти про прищі

  • Майже 10% населення планети страждає від прищів.
  • Ті, хто їсть продукти з додаванням цукру, мають на 30% вищий ризик появи прищів.
  • Регулярне вживання тортів і тістечок підвищує ймовірність появи прищів на 20%.
  • Вживання лише 25 грамів 99% чорного шоколаду може значно збільшити ризик появи прищів.
  • У дівчат і жінок прищі можуть з’явитися через коливання рівня гормонів за 2-7 днів до них
Exit mobile version