Site icon NEWS ВІТРИНА

Як зробити глінтвейн

Терпкий, пряний, зігріваючий глінтвейн – ідеальний напій для холодів. Насолоджуйтеся його ароматом і забудьте про сірі будні.

Кілька важливих моментів приготування і подачі глінтвейну

Яке вино вибрати?

Червоне. Сухе. (напівсухі вина не підходять зважаючи на вміст алергенної сорбінової кислоти.)

При нагріванні і додаванні спецій вино втрачає смак: це – логічно, зробити з цим нічого не можна. Однак, це зовсім не означає, що для глінтвейну можна купувати дешеві сорти (які у нас люблять фасувати, в основному, в тетрапак). Краще зупинитися на відомих (і перевірених!) марках середнього цінового сегмента.

Експерти підкреслюють, що вино повинно бути з нейтрального винограду – із слабо вираженими танинами і ароматом. Для глінтвейну важлива основа, на яку буде нашаровуватися все інше.

Момент другий – спеції

У виборі спецій себе можна не стримувати. До абсолютно обов’язкової – кориці (паличці), зірці анісу або бадьяна і гвоздиці – бажано додати духмяний перець горошком, лавровий лист і шафран. А далі вже треба включати фантазію. Подобається мускатний горіх – сміливо додавайте! Хочеться кардамону – не гальмуйте себе! Бажаєте яблук-родзинок-горіхів – будь ласка!

Не забороняються також імбир, коріандр, барбарис, лимонна або апельсинова цедра (але без білого шару – він гірчить!), Чорний-ямайський-червоний перці.

Замість цукру – мед

Досить часто цукор радять замінювати медом. І в цьому є сенс. По-перше, мед – корисніше. По-друге – ароматніше. І знову ж таки – широке поле для вибору з маси сортів. Фахівці як пріоритет рекомендують прозорий і делікатний акацієвий мед. Додавати його треба в самому-самому кінці процесу.

Пам’ятайте, що висока температура руйнує ферменти, знищуючи антибактеріальні властивості меду. Ефірні ж масла, що забезпечують його смак і запах, при нагріванні моментально випаровуються. Так що … якщо у вас рука не піднімається додавати мед в гарячий напій, замініть його кленовим сиропом або сиропом агави.

Не доводити до кипіння

Ні в якому разі не кип’ятіть глінтвейн! Нагрівайте градусів до 70, забезпечуючи баланс двох процесів – дифузії і випаровування.

Зникла біла пінка – знімайте з вогню! Спеції вже розкрилися і прониклися вином.

Як подавати

Можна процідити. А можна залишити зі спеціями. Справа смаку. Зрозуміло, що подають глінтвейн гарячим … В якості закуски до нього – сухе печиво, пироги, несолодкі фрукти, сир, шоколад.

Якщо глінтвейн вийшов дуже міцним, – не переживайте: розбавте його соком – апельсиновим або яблучним. Повірте: смаку це не зіпсує. І не забувайте, що глінтвейн все-таки – алкогольний напій: вживати його радять не більше двох келихів протягом вечора. Добре і корисно те, що в міру.

Як готувати глінтвейн. Класичний  рецепт глінтвейну

Насипте цукор в невелику миску і додайте туди ложку кориці. Змішайте.

З лимона зріжте цедру. М’якоть наріжте кружальцями.

Яблуко помийте і наріжте.

Очистіть корінь імбиру. Швидше і легше робити це чайною ложкою. Наріжте імбир на тонкі пластини.

У каструлю налийте червоне вино і яблучний сік.

Поставте каструлю на повільний вогонь і додайте м’якоть лимона, цедру, яблука.

Покладіть спеції і цукор з корицею.

Нагрійте вино до 80 ° С: над каструлею з’явиться пар, а ви почуєте щось схоже на булькання.

Глінтвейн не можна кип’ятити, інакше смак вина випариться разом з рідиною.

Накрийте глінтвейн кришкою і зніміть з вогню. Щоб тепло довше зберігалося, можна укутати каструлю рушником. Залиште на 10-15 хвилин.

Якщо не збираєтеся пити відразу, перелийте вміст каструлі в термос. Від цього напій тільки виграє: краще настоїться і загусне.

Настоявся глінтвейн процідіть за допомогою сита або марлі.

Розлийте по келихах і зігрівайтеся смачним напоєм.

Кавовий глінтвейн

Нам знадобиться: пляшка червоного вина, велика чашка чорної кави, 150 г цукру і 100 грам коньяку (за бажанням).

Підігрійте вино. Поки вино вариться, в турці зваріь каву. Коли вино нагріється, додайте в нього каву і цукор і проваріть ще пару хвилин на самому повільному вогні, періодично помішуючи. В кінці варіння можна додати коньяк і розлити глінтвейн по чашках.

Рецепт безалкогольного глінтвейну

Якщо вас цікавить безалкогольний глінтвейн, тоді в приготуванні глінтвейну використовуйте не вино, а виноградний і яблучний сік. Спеції та саме приготування залишається таким самим.

Пробуйте різні вина, спеції, соки і фрукти при приготуванні глінтвейну, комбінуйте смаки і знайдіть найбільш приємний для вас!

  • Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.

    View all posts

Exit mobile version