Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

10 правил ресторанного етикету, які не дадуть зганьбитися

admin, 28 Лютого 2023

Зміст

  • 1 Куди покласти телефон
  • 2 Як зробити замовлення
  • 3 Як покликати офіціанта
  • 4 Що робити із серветкою
  • 5 Що робити зі столовими приборами
  • 6 Як піти в туалет
  • 7 Як використовувати зубочистку
  • 8 Що робити з неїстівними частинами
  • 9 Хто має платити
  • 10 Як залишити чайові

Їжа

robertss 30.08.2023 Article

Одні люди ходять до ресторанів раз на рік, інші — щодня, але правила поведінки для всіх однакові. Щоправда, з кожним роком вони стають менш суворими, але все ще існують! Дізнайтеся, що не можна робити в ресторані і як правильно поводитися.

Куди покласти телефон

Згідно з правилами ресторанного етикету, мобільний телефон не можна класти на стіл, власне, як і будь-які сторонні предмети — ключі від машини, сонячні окуляри, гаманець тощо. Але останніми роками це правило щодо телефону так часто порушується, що тепер не вважається моветоном, а в деяких закладах і зовсім стали пропонувати спеціальну підставку під смартфон і мобільний зарядний пристрій до нього. Але розмови по телефону все ще не вітаються, особливо на підвищених тонах. Також неприпустимо переміщатися рестораном і голосно говорити по телефону, та й сам телефон краще перевести в беззвучний режим.

Як зробити замовлення

Якщо вам потрібен час, щоб ознайомитися з меню, можна попросити офіціанта підійти до вас через 5-10 хвилин. У разі, коли потрібна допомога, запитайте офіціанта, що він радить замовити. До речі, існує правило, що стосується утримання в руках меню — його не можна відривати від столу: бажано, щоб хоча б одним боком воно торкалося поверхні або повністю лежало на столі. Як би вам не хотілося піднести його ближче до очей.

Першим завжди робить замовлення той, кого запросили — незалежно від того, романтична це вечеря чи діловий обід. І кількість курсів все ж має бути однаковою, щоб не вийшло так, що одна людина замовила лише салат, а інша — перше, друге і десерт. Це неввічливо.

Як покликати офіціанта

У справді хорошому ресторані жоден гість не залишиться поза увагою — офіціанти дбайливо стежать за перебігом обіду чи вечері. Але буває так, що вам потрібно привернути увагу обслуговуючого персоналу. Звісно, не варто свистіти, кричати «агов, ви!» і «порахуйте нас!» або ж почати активно жестикулювати, зображуючи у фарбах поїдання супу чи засмучення з приводу відсутності їжі на столі, досить установити зоровий контакт із кимось із працівників і підняти догори руку. До речі, загравання і флірт з офіціантами і хостес так само неприпустимі, як і влаштовування скандалів. Якщо ви чимось незадоволені, ввічливо попросіть викликати менеджера і поясніть ситуацію

Що робити із серветкою

Сервірування столу, незалежно від рівня закладу, передбачає наявність тканинної серветки, яка призначається не для рук і обличчя, а для захисту одягу — її слід розправити і розташувати на колінах. Якщо серветка забрудниться, попросіть офіціанта принести свіжу. По закінченню вечері складіть тканинну серветку навпіл і покладіть ліворуч від тарілки, але не треба класти її на брудний посуд. Якщо ж вам потрібно ненадовго відлучитися, складену серветку можна покласти на сидіння вашого крісла, а потім знову розмістити на колінах. Губи і руки під час прийому їжі краще промакувати за допомогою звичних паперових серветок. Не потрібно за допомогою цієї серветки витирати столові прибори, за потреби вам завжди можуть їх замінити.

Що робити зі столовими приборами

Розташування ножа і виделки на тарілці — це ціла наука і навіть особлива мова, що може розповісти офіціантові, чи закінчили ви прийом їжі, чи лише взяли невелику паузу. Але часто цієї грамоти не навчені ні гості, ні персонал. Багато хто вважає, що складені навхрест прилади — знак, що ви закінчили їсти страву. Насправді це не так. На завершення трапези офіціантові вказують прилади, розташовані паралельно, а «знак» хрест навхрест на те, що прибирати тарілку поки що рано. Важливо запам’ятати, що якщо сервірування складне, то спочатку використовуються зовнішні столові прибори, наприклад, виделка і ніж для закусок. Вилку заведено тримати в лівій руці, а ніж — у правій, але також припустимо перекласти вилку в праву руку, якщо страву вже нарізано. Не можна облизувати ніж, класти брудні столові прилади на стіл або скатертину, а не на тарілку, і піднімати столові прилади, що впали на підлогу.

Як піти в туалет

Перше правило туалету: ніколи не говорити про туалет. Найкраще ввічливо вибачитися, встати з-за столу без пояснень і, за необхідності, неголосно запитати в персоналу, де розташована дамська або чоловіча кімната.

Як використовувати зубочистку

Після славного стейка або зеленого салату, безумовно, може виникнути необхідність у використанні зубочистки. Але не поспішайте орудувати зубочисткою в роті, сидячи за столом у ресторані. Навіть прикривши рот долонькою або серветкою! Найкраще встати з-за столу і вийти до вбиральні, де провести всі необхідні маніпуляції

Що робити з неїстівними частинами

Під час вечері можуть залишатися неїстівні частини, наприклад, кісточки від оливок, рибні кістки або лимонна цедра. Куди їх можна скласти? Не варто загортати їх у серветку і підсовувати під тарілку. Згідно з правилами етикету, їх можна залишити у верхній лівій частині вашої тарілки.

Хто має платити

Це найскладніше питання, що стосується ресторанного етикету. Згідно з правилами, має платити той, хто запрошує. Але це правило часто порушують. Найкраще заздалегідь обговорити це питання, щоб не виникало незручних ситуацій. Або ж можна запропонувати розділити рахунок — зараз це дуже просто зробити навіть у безготівковому варіанті.

Як залишити чайові

Якщо вам сподобалася робота персоналу закладу і ви отримали приємне гастрономічне враження, можна залишити чайові. Зазвичай їхній розмір становить 10-15% від суми кінцевого рахунку. Це може бути й готівка, але зараз існує кілька варіантів безготівкової оплати — можна скористатися спеціальним додатком або відсканувати QR-код на чеку. Варто мати на увазі, що в деяких закладах можуть включати в рахунок рядок «Сервіс», але з 1 січня 2021 року набрала чинності заборона на нав’язування додаткових послуг, і обов’язковий сервісний збір було визнано незаконним.

Читайте також:
  1. 5 секретів приготування смачної курячої грудки, про які не розповіла мама
  2. 10 продуктів, які обов’язково потрібно спробувати в Калінінграді
  3. 13 смачних альтернатив солі, які знижують споживання цієї спеції
  4. 10 грубих помилок, які можуть зіпсувати навіть ідеальний стейк
  5. 16 продуктів, які допомагають вивести з організму зайву воду
  6. 10 важливих речей, які потрібно встигнути зробити до Нового року
  7. 10 неймовірних фактів про каву, які вам слід знати
  8. 3 види зелені, які обов’язково потрібно їсти влітку
  9. 10 фестивалів їжі з усього світу, які обов’язково потрібно відвідати
  10. 10 продуктів, які можна зберігати дуже довго
  11. 10 способів приготування буряка, які змусять вас полюбити його
  12. 15 соусів, які перетворять курку на королеву столу, секрети шефа Дмитра Шуршакова
  13. 12 смачних і збалансованих перекусів, які допоможуть дотерпіти до обіду чи вечері
  14. 10 простих правил, як пити воду, щоб схуднути
  15. 5 весняних десертів із ревенем, які нікого не залишать байдужим
  16. 10 прав споживачів, про які має знати кожен. Що робити, якщо ваші права порушують?
  17. 7 правил, які в жодному разі не можна порушувати під час освітлення волосся вдома
  18. 6 видів дрес-коду, які соромно не знати
  19. 20 фактів про чай, які ви не знали
  20. 20 продуктів, які обов’язково потрібно мати вдома, якщо ви постите
  21. 7 природних антибіотиків, які не коштують ні копійки
  22. Аюрведа для чайників. 5 правил, які подовжують життя та зміцнюють здоров’я
  23. Фільми про танці: захоплива добірка картин, які не дадуть всидіти на місці
  24. 12 фруктів і ягід, які найкраще їсти на дієті
  25. 9 правил канапе на святковий стіл, про які знають не всі
  26. Апельсинові пироги, 8 рецептів, які подарують щастя
  27. 9 продуктів, які ніколи не варто гріти в мікрохвильовці
  28. 10 недорогих смачних страв, які легко можуть приготувати студенти
  29. 7 кльових продуктів для людей, які не варто їсти собакам
  30. 6 простих страв із сиру, які ви ще не куштували
Їжа дадутьетикету,зганьбитисяЇжанеправилресторанногоякі

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Обзор телефона Xiaomi Redmi Note 14 4G
  • Что нужно знать о различиях между просекко и шампанским
  • Автомобільні та промислові (тягові) акумулятори: чому варто купувати лише якісну продукцію
  • Роллы в Харькове: гастрономические истории от MAFIA
  • На что обратить внимание при выборе клиники для лечения алкозависимости

Архіви

  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version