Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Бадьян (зірчастий аніс)

admin, 12 Травня 2023

Бадьян (зірчастий аніс) — невелике вічнозелене тропічне дерево Illicium verum, близький родич анісу звичайного. Його батьківщиною вважають Південно-Східний Китай і Японію, а культивують у багатьох тропічних країнах — Південній Кореї, В’єтнамі, Камбоджі, Індії, на Філіппінах і Ямайці. Слово «бадьян», на думку багатьох лінгвістів, запозичене з татарської «баджан» — аніс.

Як прянощі використовують висушені темно-коричневі плоди, у формі шести-, десяти-, а найчастіше восьмикутних зірочок з анісовим запахом.

Бадьян — одна з найпопулярніших прянощів китайської кухні: ним приправляють тісто, свинину, качок і курей (м’ясо посипають крупно меленим бадьяном, як сіллю, що надає йому пікантного та дещо несподіваного для європейця смаку), додають його до різноманітних напоїв, а також використовують разом із часником, цибулею та перцем у підливах до страв із овочів і рису. В’єтнамці додають бадьян до супів із яловичини, а індонезійці — до «кечап-маніс», густого темно-коричневого соєвого соусу. Фахівці не радять використовувати бодян у приготуванні риби — він затінює її смак, хоча знаменитий суп з акулячих плавників китайці все-таки традиційно варять із бодяном.

У Європі бодян прижився тільки з відкриттям торгових шляхів і став застосовуватися так само, як і аніс. Його додають до печива, фруктових супів, пудингів і компотів, головним чином зі слив, груш і яблук, з ним готують лікери, пунш, наливки та настоянки, а деякі аматори додають його до грогу (гаряча вода, цукор і ром) або просто до міцного чаю з цукром. Смак і аромат варення з вишні, сливи, аличі, айви буде значно кращим, якщо до нього за 10-15 хвилин до готовності додати бодян, окрім того, варення з додаванням бодяну під час зберігання не зацукровується.

Користуватися бодяном слід обережно — його надлишок може надати страві гіркоти. На літрову банку компоту достатньо одного кінчика зірочки, а на таз варення — цілої зірочки.

Добавить комментарий

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Читайте також:
  1. Аварський хінкал
  2. Азербайджанський плов із куркою
  3. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  4. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  5. Авелук із волоськими горіхами
  6. Аджапсандалі з картоплею
  7. Аджика з хроном
  8. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  9. Австрійський штрудель із яблуками
  10. Адигейська сіль
  11. Абрикосовий лікер
  12. Аджапсандал на мангалі
  13. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  14. Азербайджанські кутаби із зеленню
  15. Азербайджанська кухня. Рецепти
  16. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  17. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  18. Абрикосовий компот
  19. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  20. Аджапсандалі по-грузинськи
  21. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  22. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  23. Адріан Кетглас
  24. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  25. Авокадо з артишоками
  26. Аніс (аніс звичайний)
  27. Адигейський сир
  28. Адигейські рецепти
  29. Аджика з чорноплідної горобини
  30. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
Їжа (зірчастийаніс)БадьянЇжа

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Корпоративное обучение английскому: как это скажется на вашем бизнесе
  • Сверла: незаменимые помощники в деле точных отверстий
  • Требования к оформлению курсовой работы в медицинских вузах: практические советы
  • Чем особенно женское нижнее белье от интернет-магазина Kleo
  • Які переваги пропонує якісний лазерний рівень

Архіви

  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version