Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Бруква

admin, 20 Квітня 2023

Зміст

  • 1 Бруква : опис продукту
  • 2 Види та сорти
  • 3 Як готувати
  • 4 Сезон
  • 5 Як вибирати і зберігати
    • 5.1 Добавить комментарий

Брукву в кулінарії довгий час майже не помічали, вважали надто простим, селянським овочем. І даремно! На щастя, зараз, коли в моді відродження російської кухні, про цей смачний і корисний коренеплід згадали і правильно зробили

Бруква : опис продукту

За радянських часів «бруквою» помилково називали кормовий буряк — рослину зовсім іншого сімейства. А саму брукву майже не помічали, вважали надто простим, селянським овочем. Зараз, коли в моді повернення традицій і відродження російської кухні, про цей коренеплід згадали і знову стали потихеньку готувати і пробувати на смак

Бруква (лат. Brassica napobrassica) — дворічна рослина із сімейства капустяних. Це прямий родич ріпи та капусти, точніше, їхній гібрид.

Росте коренеплід у Європі, Америці (там його називають цікавим словом «рутабага»), а також на півночі Африки. Шкірка у брукви зверху зазвичай зеленувато-сіра або бура, а нижче плід зазвичай жовтий, іноді з вираженим фіолетовим відтінком. М’якоть у брукви біла, кремова або жовта. Форма коренеплодів залежно від сорту може бути круглою, овальною, у вигляді циліндра або сплюснутої кулі. У різних сортів брукви різна солодкість і різний вміст крохмалю.

Одні дослідники вважають, що бруква родом із Середземномор’я і в їжу її вживали ще стародавні греки та римляни. За іншою теорією, брукву було виведено в Скандинавії. Перша відома в Європі згадка про брукву з’явилася у швейцарського ботаніка Гаспара Бохіна 1620 року. У своєму описі цього коренеплоду він вказав, що бруква росте в дикому вигляді у Швеції. В англійських королівських садах брукву посадили 1669 року, і вже за рік цей коренеплід стали вирощувати у Франції. У Росію брукву також було завезено в XIV столітті. У Європі коренеплід швидко став популярним, і вже 1753 року його описав і дав класифікацію знаменитий Карл Лінней. До 1780-х років бруква дісталася і до Шотландії, де стала частим гостем на столі. У США брукву почали культивувати з 1817 року і відтоді вона дуже там популярна.

Брукву здавна використовували в медичних цілях. Вона прекрасний антиоксидант. Бруква розщеплює і виводить з організму шкідливий холестерин і сприяє абсорбції заліза. Вживання брукви в їжу значно підвищує імунітет.

У брукві містяться вітаміни В1, В2, В6, провітамін А, рутин, багато клітковини, натрію, марганцю і калію. Вміст вітаміну С у брукві більший, ніж в інших коренеплодах, і він вирізняється великою стійкістю під час термічної обробки та тривалого зберігання.

Види та сорти

Форма коренеплодів залежно від сорту може бути: округлою, овальною, циліндричною та округло-плоскою. М’якоть жовта або біла, шкірка у верхній частині коренеплоду, що виступає над поверхнею ґрунту, — сіро-зелена або фіолетово-червона, в іншій частині — жовта. Забарвлення кори і м’якоті — найяскравіша сортова ознака.

Найпоширеніші сорти брукви: їдальня «Красносільська» (із цукристою жовтою м’якоттю) і їдальня-кормова «Шведська» (менш цукриста жовта м’якоть, придатна для тривалого зберігання) бруква.

Як готувати

Бруква не має яскраво вираженого смаку, тому ніколи не була особливо популярною у високій кулінарії і вважалася їжею простолюду.

Страви з брукви поширені в країнах Північної Європи — її із задоволенням їдять і в Швеції, і в Німеччині, і в Фінляндії.

Багато страв із брукви і в традиційній естонській кухні. Це і різні каші, в які додано пюре з брукви, і супи, і мариновані шматочки коренеплоду. Брукву відварюють разом із м’ясом або додають разом із гарбузом і морквою в овочеве рагу.

У Фінляндії запікають брукву і подають як гарнір до м’ясних страв, додають коренеплід до супів, а також у сирому вигляді — до салатів. Одна з обов’язкових різдвяних страв — ланттулаатікко , запечене пюре з брукви.

У Скандинавії люблять готувати пюре з брукви з картоплею, іноді додаючи моркву для помаранчевого кольору, цибулю, олію і молоко. У Швеції ця страва називається ротмос , а в Норвегії — калрабістаппе .

У Шотландії роблять пюре окремо з брукви й окремо з картоплі, не змішуючи їх, але подають разом. Ця страва називається Nips’n’Tattis і зазвичай служить гарніром до традиційного шотландського хаґґісу — баранячого шлунка, фаршированого шматочками баранячого серця, печінки, легень і якоїсь крупи.

У Канаді бруква — один із головних інгредієнтів для різдвяного солодкого пирога.

У США бруква входить до складу багатьох рагу, з неї роблять пюре, додають у салати.

Багато їли брукви і в Росії. Її парили в печі, як ріпу, смажили з грибами, готували з бруквою тюрю — холодний суп із хлібом, додавали в пироги.

Свіже бадилля можна використовувати як приправу в салатах, а сушене бадилля — у супах і соусах.

Сезон

У Середній смузі брукву зазвичай прибирають у вересні, деякі сорти — пізніше.

Як вибирати і зберігати

Купуючи брукву, не варто гнатися за розміром коренеплодів: маленькі, ледь дозрілі плоди набагато ніжніші за великі з товстою шорсткою шкіркою і жорсткою волокнистою серединою.

Бруква добре зберігається в холодильнику у відділенні для овочів або в ящику для овочів у прохолодному і темному місці. Можна зберігати її з іншими коренеплодами. Якщо є льох — бруква може там пролежати до кінця зими.

Добавить комментарий

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Читайте також:
  1. Абрикосовий компот
  2. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  3. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  4. Авелук із волоськими горіхами
  5. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  6. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  7. Авокадо з артишоками
  8. Азіатська кухня
  9. Австрійський штрудель із яблуками
  10. Адигейський сир
  11. Адигейські рецепти
  12. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  13. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  14. Азербайджанський плов із куркою
  15. Аджика з хроном
  16. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  17. Аварський хінкал
  18. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  19. Адигейська сіль
  20. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  21. Аджика з чорноплідної горобини
  22. Аджапсандалі по-грузинськи
  23. Абрикосовий лікер
  24. Аджапсандалі з картоплею
  25. Азербайджанська кухня. Рецепти
  26. Аджапсандал на мангалі
  27. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  28. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  29. Азербайджанські кутаби із зеленню
  30. Адріан Кетглас
Їжа БрукваЇжа

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Обзор телефона Xiaomi Redmi Note 14 4G
  • Что нужно знать о различиях между просекко и шампанским
  • Автомобільні та промислові (тягові) акумулятори: чому варто купувати лише якісну продукцію
  • Роллы в Харькове: гастрономические истории от MAFIA
  • На что обратить внимание при выборе клиники для лечения алкозависимости

Архіви

  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version