Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Бруква

admin, 20 Квітня 2023

Зміст

  • 1 Бруква : опис продукту
  • 2 Види та сорти
  • 3 Як готувати
  • 4 Сезон
  • 5 Як вибирати і зберігати
    • 5.1 Добавить комментарий

Брукву в кулінарії довгий час майже не помічали, вважали надто простим, селянським овочем. І даремно! На щастя, зараз, коли в моді відродження російської кухні, про цей смачний і корисний коренеплід згадали і правильно зробили

Бруква : опис продукту

За радянських часів «бруквою» помилково називали кормовий буряк — рослину зовсім іншого сімейства. А саму брукву майже не помічали, вважали надто простим, селянським овочем. Зараз, коли в моді повернення традицій і відродження російської кухні, про цей коренеплід згадали і знову стали потихеньку готувати і пробувати на смак

Бруква (лат. Brassica napobrassica) — дворічна рослина із сімейства капустяних. Це прямий родич ріпи та капусти, точніше, їхній гібрид.

Росте коренеплід у Європі, Америці (там його називають цікавим словом «рутабага»), а також на півночі Африки. Шкірка у брукви зверху зазвичай зеленувато-сіра або бура, а нижче плід зазвичай жовтий, іноді з вираженим фіолетовим відтінком. М’якоть у брукви біла, кремова або жовта. Форма коренеплодів залежно від сорту може бути круглою, овальною, у вигляді циліндра або сплюснутої кулі. У різних сортів брукви різна солодкість і різний вміст крохмалю.

Одні дослідники вважають, що бруква родом із Середземномор’я і в їжу її вживали ще стародавні греки та римляни. За іншою теорією, брукву було виведено в Скандинавії. Перша відома в Європі згадка про брукву з’явилася у швейцарського ботаніка Гаспара Бохіна 1620 року. У своєму описі цього коренеплоду він вказав, що бруква росте в дикому вигляді у Швеції. В англійських королівських садах брукву посадили 1669 року, і вже за рік цей коренеплід стали вирощувати у Франції. У Росію брукву також було завезено в XIV столітті. У Європі коренеплід швидко став популярним, і вже 1753 року його описав і дав класифікацію знаменитий Карл Лінней. До 1780-х років бруква дісталася і до Шотландії, де стала частим гостем на столі. У США брукву почали культивувати з 1817 року і відтоді вона дуже там популярна.

Брукву здавна використовували в медичних цілях. Вона прекрасний антиоксидант. Бруква розщеплює і виводить з організму шкідливий холестерин і сприяє абсорбції заліза. Вживання брукви в їжу значно підвищує імунітет.

У брукві містяться вітаміни В1, В2, В6, провітамін А, рутин, багато клітковини, натрію, марганцю і калію. Вміст вітаміну С у брукві більший, ніж в інших коренеплодах, і він вирізняється великою стійкістю під час термічної обробки та тривалого зберігання.

Види та сорти

Форма коренеплодів залежно від сорту може бути: округлою, овальною, циліндричною та округло-плоскою. М’якоть жовта або біла, шкірка у верхній частині коренеплоду, що виступає над поверхнею ґрунту, — сіро-зелена або фіолетово-червона, в іншій частині — жовта. Забарвлення кори і м’якоті — найяскравіша сортова ознака.

Найпоширеніші сорти брукви: їдальня «Красносільська» (із цукристою жовтою м’якоттю) і їдальня-кормова «Шведська» (менш цукриста жовта м’якоть, придатна для тривалого зберігання) бруква.

Як готувати

Бруква не має яскраво вираженого смаку, тому ніколи не була особливо популярною у високій кулінарії і вважалася їжею простолюду.

Страви з брукви поширені в країнах Північної Європи — її із задоволенням їдять і в Швеції, і в Німеччині, і в Фінляндії.

Багато страв із брукви і в традиційній естонській кухні. Це і різні каші, в які додано пюре з брукви, і супи, і мариновані шматочки коренеплоду. Брукву відварюють разом із м’ясом або додають разом із гарбузом і морквою в овочеве рагу.

У Фінляндії запікають брукву і подають як гарнір до м’ясних страв, додають коренеплід до супів, а також у сирому вигляді — до салатів. Одна з обов’язкових різдвяних страв — ланттулаатікко , запечене пюре з брукви.

У Скандинавії люблять готувати пюре з брукви з картоплею, іноді додаючи моркву для помаранчевого кольору, цибулю, олію і молоко. У Швеції ця страва називається ротмос , а в Норвегії — калрабістаппе .

У Шотландії роблять пюре окремо з брукви й окремо з картоплі, не змішуючи їх, але подають разом. Ця страва називається Nips’n’Tattis і зазвичай служить гарніром до традиційного шотландського хаґґісу — баранячого шлунка, фаршированого шматочками баранячого серця, печінки, легень і якоїсь крупи.

У Канаді бруква — один із головних інгредієнтів для різдвяного солодкого пирога.

У США бруква входить до складу багатьох рагу, з неї роблять пюре, додають у салати.

Багато їли брукви і в Росії. Її парили в печі, як ріпу, смажили з грибами, готували з бруквою тюрю — холодний суп із хлібом, додавали в пироги.

Свіже бадилля можна використовувати як приправу в салатах, а сушене бадилля — у супах і соусах.

Сезон

У Середній смузі брукву зазвичай прибирають у вересні, деякі сорти — пізніше.

Як вибирати і зберігати

Купуючи брукву, не варто гнатися за розміром коренеплодів: маленькі, ледь дозрілі плоди набагато ніжніші за великі з товстою шорсткою шкіркою і жорсткою волокнистою серединою.

Бруква добре зберігається в холодильнику у відділенні для овочів або в ящику для овочів у прохолодному і темному місці. Можна зберігати її з іншими коренеплодами. Якщо є льох — бруква може там пролежати до кінця зими.

Добавить комментарий

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Читайте також:
  1. Аджика з хроном
  2. Абрикосовий компот
  3. Аджапсандалі по-грузинськи
  4. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  5. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  6. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  7. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  8. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  9. Азербайджанські кутаби із зеленню
  10. Адріан Кетглас
  11. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  12. Азербайджанський плов із куркою
  13. Абрикосовий лікер
  14. Аварський хінкал
  15. Адигейські рецепти
  16. Адигейська сіль
  17. Аджика з чорноплідної горобини
  18. Авелук із волоськими горіхами
  19. Азіатська кухня
  20. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  21. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  22. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  23. Аджапсандалі з картоплею
  24. Австрійський штрудель із яблуками
  25. Авокадо з артишоками
  26. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  27. Азербайджанська кухня. Рецепти
  28. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  29. Адигейський сир
  30. Аджапсандал на мангалі
Їжа БрукваЇжа

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Свердла: ваш гід у світі ідеальних отворів
  • Переваги використання якісних FPV окулярів
  • Які переваги надасть якісний гібридний інвертор 5 кВт
  • Які переваги професійного виготовлення сувенірної продукції
  • Як часто потрібно проходити огляд у стоматолога

Архіви

  • Жовтень 2025
  • Вересень 2025
  • Серпень 2025
  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version