Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Бузина

admin, 18 Лютого 2023

Зміст

  • 1 Бузина: опис продукту
  • 2 Види та сорти
  • 3 Як готувати
  • 4 Сезон
  • 5 Як вибирати та зберігати

Їжа

robertss 28.09.2023 Article

Багато хто вважає, що блискучі чорні ягоди бузини, що має репутацію магічної рослини, неїстівні. Однак їм можна знайти і кулінарне застосування, особливо гарні вони у варенні та начинці для пирогів

Бузина: опис продукту

Багато хто вважає, що блискучі чорні ягоди бузини неїстівні. Мабуть, у цій хибній думці винна «магічна» слава бузини: в Європі ця рослина символізує чаклунство; вважається, саме з неї зроблене помело відьми. Однак ягодам цього чагарнику (Sambucus — близький родич жимолості) можна знайти і кулінарне застосування — вони добре підуть як у варення, так і в начинку для пирогів. Ба більше: в кулінарії використовують не тільки ягоди, а й квітки, і навіть молоді пагони бузини.

Чорну, а також червону бузину використовують у бджільництві як рослини-медоноси.

З лікувальною метою використовують ягоди, кору, коріння, молоді пагони і квітки бузини — як чорної, так і червоної.

У кулінарії червону бузину не використовують через неприємний запах і смак.

Види та сорти

Їстівними вважаються стиглі ягоди бузини чорної (Sambucus nigra) і бузини трав’янистої (Sambucus ebulus) . Перша поширена в Західній Європі, Україні, Білорусі, Молдавії, Середземномор’ї, Північній Африці, Ірані, Туреччині, Криму, Закавказзі, друга — в Білорусі, в південній частині європейської частини Росії, в Україні, на Кавказі, в Середній Азії (гори Копетдагу).

У кулінарному відношенні ці ягоди практично ідентичні (так само як їхні квітки і пагони).

Як готувати

Чорні ягоди бузини додають у соуси, з них роблять кисіль, морс, джем, желе, пастилу, на них настоюють оцет. На Кавказі з бузини готують начинку для пирогів. В Італії з ягодами бузини роблять конфітюри (confettura, marmellata).

Ароматні квітки бузини також використовують у кулінарії — з них готують варення, додають у беньє (французька страва з тіста з різноманітною начинкою, смажена у фритюрі), ароматизують чай, конфітюри та оцет.

Раніше сільські жителі під час настання весни зривали верхівки молодих пагонів бузини, очищали їх (так, щоб залишилася тільки ніжна серцевинка) і вживали в їжу як зелень. Молоді пагони бузини, підготовлені таким чином, можна приготувати аналогічно до спаржі (тобто зв’язати в невеликі «снопи» і варити, поставивши в каструлю вертикально, на 10-15 хвилин у підсоленій киплячій воді). Це, до речі, старий французький рецепт (Moelle de sureau).

Сезон

Їстівні молоді пагони бузини збирають навесні, поки вони ніжні — наприклад, у квітні.

Цвіте бузина наприкінці травня — на початку червня, і саме в цей час проводять збір її квіток.

Ягоди чорної бузини збирають у серпні-вересні, але іноді — і після перших заморозків (жовтень).

Як вибирати та зберігати

Квіти і ягоди бузини не люблять вологи, тому їх збирають тільки в суху погоду.

Ягоди бузини збирають тільки повністю дозрілими: їх зрізають гронами й акуратно складають у кошики. Потім ягоди перебирають, обполіскують чистою водою, дають воді стекти і відокремлюють від плодоніжок. Щоб руки не забарвилися в синій колір, займатися підготовкою ягід краще в рукавичках.

Потім ягоди можна засушити або заморозити на зиму.

Читайте також:
  1. Адріан Кетглас
  2. Азербайджанська кухня. Рецепти
  3. Аджапсандалі по-грузинськи
  4. Аварський хінкал
  5. Аджика з чорноплідної горобини
  6. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  7. Адигейський сир
  8. Абрикосовий компот
  9. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  10. Азіатська кухня
  11. Авокадо з артишоками
  12. Азербайджанський плов із куркою
  13. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  14. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  15. Аджапсандалі з картоплею
  16. Аджика з хроном
  17. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  18. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  19. Адигейська сіль
  20. Абрикосовий лікер
  21. Аджапсандал на мангалі
  22. Авелук із волоськими горіхами
  23. Азербайджанські кутаби із зеленню
  24. Австрійський штрудель із яблуками
  25. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  26. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  27. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  28. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  29. Адигейські рецепти
  30. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
Їжа БузинаЇжа

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Интеллектуальные телевизоры Samsung: на что они способны
  • Обзор телефона Xiaomi Redmi Note 14 4G
  • Что нужно знать о различиях между просекко и шампанским
  • Автомобільні та промислові (тягові) акумулятори: чому варто купувати лише якісну продукцію
  • Роллы в Харькове: гастрономические истории от MAFIA

Архіви

  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version