Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Бузина

admin, 18 Лютого 2023

Зміст

  • 1 Бузина: опис продукту
  • 2 Види та сорти
  • 3 Як готувати
  • 4 Сезон
  • 5 Як вибирати та зберігати

Їжа

robertss 28.09.2023 Article

Багато хто вважає, що блискучі чорні ягоди бузини, що має репутацію магічної рослини, неїстівні. Однак їм можна знайти і кулінарне застосування, особливо гарні вони у варенні та начинці для пирогів

Бузина: опис продукту

Багато хто вважає, що блискучі чорні ягоди бузини неїстівні. Мабуть, у цій хибній думці винна «магічна» слава бузини: в Європі ця рослина символізує чаклунство; вважається, саме з неї зроблене помело відьми. Однак ягодам цього чагарнику (Sambucus — близький родич жимолості) можна знайти і кулінарне застосування — вони добре підуть як у варення, так і в начинку для пирогів. Ба більше: в кулінарії використовують не тільки ягоди, а й квітки, і навіть молоді пагони бузини.

Чорну, а також червону бузину використовують у бджільництві як рослини-медоноси.

З лікувальною метою використовують ягоди, кору, коріння, молоді пагони і квітки бузини — як чорної, так і червоної.

У кулінарії червону бузину не використовують через неприємний запах і смак.

Види та сорти

Їстівними вважаються стиглі ягоди бузини чорної (Sambucus nigra) і бузини трав’янистої (Sambucus ebulus) . Перша поширена в Західній Європі, Україні, Білорусі, Молдавії, Середземномор’ї, Північній Африці, Ірані, Туреччині, Криму, Закавказзі, друга — в Білорусі, в південній частині європейської частини Росії, в Україні, на Кавказі, в Середній Азії (гори Копетдагу).

У кулінарному відношенні ці ягоди практично ідентичні (так само як їхні квітки і пагони).

Як готувати

Чорні ягоди бузини додають у соуси, з них роблять кисіль, морс, джем, желе, пастилу, на них настоюють оцет. На Кавказі з бузини готують начинку для пирогів. В Італії з ягодами бузини роблять конфітюри (confettura, marmellata).

Ароматні квітки бузини також використовують у кулінарії — з них готують варення, додають у беньє (французька страва з тіста з різноманітною начинкою, смажена у фритюрі), ароматизують чай, конфітюри та оцет.

Раніше сільські жителі під час настання весни зривали верхівки молодих пагонів бузини, очищали їх (так, щоб залишилася тільки ніжна серцевинка) і вживали в їжу як зелень. Молоді пагони бузини, підготовлені таким чином, можна приготувати аналогічно до спаржі (тобто зв’язати в невеликі «снопи» і варити, поставивши в каструлю вертикально, на 10-15 хвилин у підсоленій киплячій воді). Це, до речі, старий французький рецепт (Moelle de sureau).

Сезон

Їстівні молоді пагони бузини збирають навесні, поки вони ніжні — наприклад, у квітні.

Цвіте бузина наприкінці травня — на початку червня, і саме в цей час проводять збір її квіток.

Ягоди чорної бузини збирають у серпні-вересні, але іноді — і після перших заморозків (жовтень).

Як вибирати та зберігати

Квіти і ягоди бузини не люблять вологи, тому їх збирають тільки в суху погоду.

Ягоди бузини збирають тільки повністю дозрілими: їх зрізають гронами й акуратно складають у кошики. Потім ягоди перебирають, обполіскують чистою водою, дають воді стекти і відокремлюють від плодоніжок. Щоб руки не забарвилися в синій колір, займатися підготовкою ягід краще в рукавичках.

Потім ягоди можна засушити або заморозити на зиму.

Читайте також:
  1. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  2. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  3. Аджапсандалі по-грузинськи
  4. Адигейський сир
  5. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  6. Аджапсандалі з картоплею
  7. Авелук із волоськими горіхами
  8. Азербайджанські кутаби із зеленню
  9. Адигейські рецепти
  10. Австрійський штрудель із яблуками
  11. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  12. Азербайджанський плов із куркою
  13. Аджика з чорноплідної горобини
  14. Аджика з хроном
  15. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  16. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  17. Азіатська кухня
  18. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  19. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  20. Адигейська сіль
  21. Адріан Кетглас
  22. Азербайджанська кухня. Рецепти
  23. Абрикосовий компот
  24. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  25. Авокадо з артишоками
  26. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  27. Абрикосовий лікер
  28. Аджапсандал на мангалі
  29. Аварський хінкал
  30. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
Їжа БузинаЇжа

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Корпоративное обучение английскому: как это скажется на вашем бизнесе
  • Сверла: незаменимые помощники в деле точных отверстий
  • Требования к оформлению курсовой работы в медицинских вузах: практические советы
  • Чем особенно женское нижнее белье от интернет-магазина Kleo
  • Які переваги пропонує якісний лазерний рівень

Архіви

  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version