Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Черемша

admin, 17 Грудня 2022

Зміст

  • 1 Черемша : опис продукту
  • 2 Як готувати
  • 3 Як вибирати і зберігати

Їжа

robertss 26.09.2023 Article

Черемша, або цибуля ведмежа (лат. Allium ursinum), — багаторічна трав’яниста рослина, вид роду цибуля сімейства цибулеві.

Черемша : опис продукту

Черемша, або цибуля ведмежа (лат. Allium ursinum), — багаторічна трав’яниста рослина, вид роду цибуля сімейства цибулеві. Латинська назва черемші Állium ursinum походить від латинського ursus — «ведмідь». Це відбилося і в російській назві. У Німеччині черемшу називають Bärlauch — ведмежа зелена цибуля.

Черемша росте по всій Європі, на Кавказі та в Туреччині. Багато цієї рослини і на Далекому Сході. У ведмежої цибулі в їжу йдуть листя, стебло і цибулина. Виростає здебільшого в тінистих лісах у долинах поблизу річок, рідше культивується як садова рослина.

Свіжопроклюнуті молоді листочки черемші дуже схожі на листя конвалії, а це надзвичайно отруйна рослина. Тому під час самостійного збирання черемші потрібна гранична уважність.

Цю дику пряну траву здавна використовують народи, що заселяють Закавказзя і Альпи, як ароматичну добавку до страв і натуральний лікарський засіб. У передгір’ях швейцарських Альп археологи знаходили сліди черемші в поселеннях періоду неоліту, датованих близько 5 тисяч років тому. У старовинних медичних трактатах черемша згадується як профілактичний засіб під час епідемій чуми, холери та інших заразних хвороб.

Черемша багата на вітамін С. В античному Римі та в європейському Середньовіччі рослина вважалася чудовим засобом для очищення крові та шлунка.

Народна медицина радить частіше додавати свіжу черемшу в їжу в сезон її зростання: вона перешкоджає накопиченню холестерину й утворенню холестеринових бляшок на стінках судин, а також стимулює серцеву діяльність, знижує високий кров’яний тиск і сприяє нормалізації обміну речовин.

Як готувати

Черемшу їдять як у свіжому вигляді, так і використовують її в салатах, супах, овочевих стравах. Вона має успіх і як начинка для пирогів.

Рослину також солять і маринують.

На Кавказі черемшу переважно використовують для приготування гарячих страв. Сирими ж воліють їсти цибулини рослини. А в Німеччині, наприклад, люблять використовувати ведмежу цибулю для хлібопечення та пирогів.

Щоб замаринувати або засолити черемшу, її збирають у той момент, коли стебла досягли висоти щонайменше 20 см, але листя ще повністю не розгорнулося. Щоб стебла після доволі тривалого засолювання або маринування залишалися хрусткими й ароматними, розсіл або маринад мають бути холодними.

З цілої черемші виходить і смачний соус до риби: треба розтерти стебла і листя, а також подрібнену цибулину черемші в ступці з гострим червоним перцем і сметаною.

У Скандинавії з черемшею запікають овочі.

Черемша — хороший консервант, нею (в сушеному або розтертому з сіллю вигляді) здавна посипали м’ясо, щоб воно не псувалося.

Як вибирати і зберігати

Для вживання в їжу найбільше підходять листя і стебла рослини, що виросли за температури від 12 до 17 °С. За спекотніших температур і в сухих умовах смак черемші, як і в багатьох овочів сімейства цибулевих, погіршується.

Читайте також:
  1. Абрикосовий лікер
  2. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  3. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  4. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  5. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  6. Аварський хінкал
  7. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  8. Азіатська кухня
  9. Азербайджанський плов із куркою
  10. Авокадо з артишоками
  11. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  12. Австрійський штрудель із яблуками
  13. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  14. Азербайджанська кухня. Рецепти
  15. Аджика з чорноплідної горобини
  16. Адріан Кетглас
  17. Аджика з хроном
  18. Азербайджанські кутаби із зеленню
  19. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  20. Адигейський сир
  21. Авелук із волоськими горіхами
  22. Аджапсандалі з картоплею
  23. Абрикосовий компот
  24. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  25. Аджапсандалі по-грузинськи
  26. Адигейські рецепти
  27. Аджапсандал на мангалі
  28. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  29. Адигейська сіль
  30. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
Їжа ЇжаЧеремша

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Обзор телефона Xiaomi Redmi Note 14 4G
  • Что нужно знать о различиях между просекко и шампанским
  • Автомобільні та промислові (тягові) акумулятори: чому варто купувати лише якісну продукцію
  • Роллы в Харькове: гастрономические истории от MAFIA
  • На что обратить внимание при выборе клиники для лечения алкозависимости

Архіви

  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version