Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Фейхоа

admin, 4 Жовтня 2022

Зміст

  • 1 Фейхоа: опис продукту
  • 2 Види та сорти фейхоа
  • 3 Як готувати фейхоа
  • 4 Сезон фейхоа
  • 5 Як вибирати та зберігати фейхоа

Їжа

robertss 26.09.2023 Article

Плоди фейхоа, хоча і з’являються на прилавках щоосені, ще не стали популярними у росіян тією мірою, якою вони на це заслуговують.

Фейхоа: опис продукту

Плоди фейхоа, хоча і з’являються на прилавках щоосені, ще не стали популярними у росіян тією мірою, якою вони на це заслуговують.

Фейхоа — плід дерева Асса sellowiana, яке історично зростало в гірській місцевості південної Бразилії, Колумбії, Уругваю і північної Аргентини. Нині фейхоа вирощують також на Кавказі та Закавказзі (Вірменія, Грузія, Абхазія, Азербайджан, Дагестан), у Середній Азії (Туркменістан), у середземноморському та чорноморському регіоні (Франція, Іспанія, Сицилія, Крим, Краснодарський край), в Індії, США (Каліфорнія), Австралії та Новій Зеландії. Ті плоди фейхоа, які продаються в нашій країні, — найчастіше з Кавказу і Закавказзя.

У стиглому вигляді плоди фейхоа дуже смачні й ароматні, а запах їхній нагадує суміш суниці, ківі й ананаса. Для того, щоб цей смак і аромат проявився повною мірою, плоди мають бути стиглими, утім, фейхоа відмінно дозріває під час зберігання.

Корисні властивості фейхоа Фейхоа — єдина рослина, яку за вмістом йоду можна порівняти з морепродуктами. Унікальною властивістю плодів фейхоа, вирощених у природних умовах, є наявність у них водорозчинних сполук йоду (до 40 м на 100 г м’якоті). Цим вони зобов’язані морським бризам, що несуть із собою летючий йод. Тож справжню цінність становлять плоди, що виросли під справжнім сонцем біля справжнього моря.

І в науковій, і в народній медицині плоди фейхоа застосовують у разі захворювання щитоподібної залози. Їх рекомендують вживати також у разі гіпо- та авітамінозу С, запальних захворювань шлунково-кишкового тракту, гастриту, пієлонефриту. Крім того, свіжі, варені або протерті з цукром плоди фейхоа дуже корисні людям, які страждають на атеросклероз.

Фейхоа містять велику кількість вітаміну С, сахарозу, пектинові речовини, клітковину. За їхньою кількістю фейхоа навіть перевершує інші ягоди.

Шкірка фейхоа в принципі їстівна і, ба більше, дуже корисна, оскільки містить фенольні сполуки — катехіни і лейкоантоціани. Ці біологічно активні речовини — сильні антиоксиданти, що допомагають профілактиці онкологічних захворювань. Але, маючи терпкий, терпкий смак, шкірка псує смак продукту. Тому, якщо хочеться вжити фейхоа з максимальною користю, можна вчинити просто: плоди очистити, шкірку висушити і заварювати разом із чаєм, щоб жоден антиоксидант не пропав. Або протерти фейхоа разом зі шкіркою через м’ясорубку і розмішати суміш із цукром. Зберігати в холодильнику протягом тижня-двох.

Види та сорти фейхоа

У гастрономічному плані різні сорти фейхоа не надто різняться один з одним.

Найперший сорт фейхоа, який став відомим європейцям, привезений з Бразилії 1890 року відомим французьким ботаніком Едуардом Андре і висаджений на Рив’єрі. У 1897 році рослина дала перший урожай, а 1898 року доктор Андре опублікував опис рослини, квітів і плодів. Цей сорт названий на його честь — Андре. Цей сорт відомий як у Середземномор’ї, так і в США (Каліфорнія).

У Каліфорнії було виведено ще три сорти, які також набули порівняно широкого поширення: Чойсеана — скоростиглий сорт із великими (до 6-7 см), темно-зеленими плодами; Кулідж — також із великими гладкими плодами; Сюперба — плоди грушоподібної або округлої форми, дуже великі (до 60-80 г).

У Південній Індії відомий сорт фейхоа Бессон — у нього плоди від маленьких до середніх, овальні, м’які; поверхня зелена з червонуватим або бордовим відтінком.

Ті плоди фейхоа, які продаються в нашій країні, — найчастіше з Кавказу і Закавказзя. Сорти фейхоа, які вирощують у цьому регіоні, здебільшого виведені російськими селекціонерами (Нікітський ароматний, Кримський ранній, Світлий, Нікітський горбистий, Первісток).

Як готувати фейхоа

З очищених плодів фейхоа можна приготувати компоти, лимонади, салати, м’ясні соуси, випічку, джем, варення. Найпростіше пропустити фейхоа через м’ясорубку і засипати цукром (на 1 кг фейхоа 0,7-1 кг цукру, а якщо зберігати за кімнатної температури, то до 2 кг цукру). Можна замість цукру використовувати мед. Таке «сире» варення дуже корисне для підвищення імунітету.

Сезон фейхоа

Час активного плодоношення фейхоа припадає на листопад-грудень. На ринках фейхоа з’являються вже наприкінці жовтня і лежать до початку наступного року.

Як вибирати та зберігати фейхоа

У стиглому вигляді плоди фейхоа дуже смачні й ароматні, а запах їх нагадує суміш суниці та ананаса. Для того, щоб цей смак і аромат проявився повною мірою, плоди мають бути стиглими, а стиглі плоди неможливо транспортувати. Але, якщо ви купуєте фейхоа не в Краснодарському краї, а в північніших регіонах Росії, на цей параметр не варто зважати: фейхоа відмінно дозріває під час зберігання.

Якщо ви купили тверді плоди, терпляче дочекайтеся, поки вони не стануть м’якими на дотик. Тоді м’якоть фейхоа стане схожою на желе і набуде справжнього смаку та аромату. А корисні властивості при «штучному» дозріванні, за запевненнями фахівців, не втрачаються.

За надто високої температури плід стає коричневим і згниває за кілька днів, хоча зовні це буває зовсім непомітно. У прохолодному приміщенні та в холодильнику фрукти зберігаються протягом місяця і більше.

Фейхоа можна заморозити: в морозилці плоди зберігатимуться щонайменше півроку. Добре зберігаються в сухому приміщенні в’ялені фейхоа. Ну а найпопулярніший спосіб зберегти корисний фрукт до весни — протерти його з цукром.

Читайте також:
  1. Авокадо з артишоками
  2. Аджапсандалі по-грузинськи
  3. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  4. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  5. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  6. Аджапсандалі з картоплею
  7. Адигейський сир
  8. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  9. Австрійський штрудель із яблуками
  10. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  11. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  12. Аджапсандал на мангалі
  13. Азербайджанські кутаби із зеленню
  14. Абрикосовий лікер
  15. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  16. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  17. Азербайджанський плов із куркою
  18. Абрикосовий компот
  19. Адигейські рецепти
  20. Азербайджанська кухня. Рецепти
  21. Адигейська сіль
  22. Аджика з хроном
  23. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  24. Авелук із волоськими горіхами
  25. Аджика з чорноплідної горобини
  26. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  27. Азіатська кухня
  28. Аварський хінкал
  29. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  30. Адріан Кетглас
Їжа ЇжаФейхоа

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Главные сферы применения композитной арматуры
  • Какими свойствами обладает качественная композитная арматура
  • Интеллектуальные телевизоры Samsung: на что они способны
  • Обзор телефона Xiaomi Redmi Note 14 4G
  • Что нужно знать о различиях между просекко и шампанским

Архіви

  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version