Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Фізаліс

admin, 6 Серпня 2023

Зміст

  • 1 Фізаліс: опис продукту
  • 2 Види та сорти фізалісу
  • 3 Як готувати фізаліс
  • 4 Сезон фізалісу

Їжа

robertss 26.09.2023 Article

Фізаліс — родич помідора. Його їдять свіжим, маринують, використовують у начинках і соусах, його соком підфарбовують маринади і соління, через велику кількість пектину він ідеальний інгредієнт у вареннях і джемах.

Фізаліс: опис продукту

Фізаліс — родич помідора. Маленькі ягідки фізаліса заховані в схожій на китайський паперовий ліхтарик оболонці. Звідси й назва: «фізаліс» грецькою означає «міхур». Їстівний фізаліс родом із Південної Америки. Той, що росте в дикому вигляді в нашій країні — його ще називають «китайським ліхтариком» — неїстівний.

Близько 100 представників роду фізаліс росте по всьому світу. Найбільше їх зустрічається в Центральній і Південній Америці. З усіх сортів цієї рослини їстівні кілька різновидів. У наших магазинах продається переважно овочевий фізаліс . Цей плід не тільки смачний, а й красивий. Тонка, як папірус, шкірка, схожа за формою на паперовий абажур, приховує глянсову яскраво-помаранчеву ягоду. М’якоть ягоди містить безліч мікроскопічного розміру їстівного насіння.

На смак фізаліс соковитий, кисло-солодкий і трохи нагадує аґрус.

Фізаліс іноді звуть сонною травою або сонним дурманом через наявність алкалоїдів у хімічній структурі плоду. Тому вживати фізаліс як лікарську рослину потрібно обережно і бажано під наглядом фахівця.

За вмістом вітаміну С і заліза плоди фізалісу перевершують солодкий перець і помідори.

У китайській медицині фізаліс використовують як ліки від кашлю, лихоманок, абсцесів і хворого горла. А наша народна медицина цінує ягоди фізалісу за їхні сечогінні, протизапальні та знеболювальні властивості. Відвар плодів фізалісу рекомендують у разі каменів у нирках; у гарячому вигляді його використовують для полоскання рота за зубного болю.

Види та сорти фізалісу

Існує кілька видів їстівного фізалісу . У фізаліса опушеного (він же фізаліс флоридський, Tomatillo, Husk tomato, Physalis floridana, Physalis pubescens) світло-зелені ягоди із солодкувато-гострим смаком. Це один з інгредієнтів італійського «зеленого соусу» salsa verde. Він хороший для консервування.

Суничний фізаліс (він же мексиканський томат, фізаліс овочевий, фізліс клейкоплідний, Physalis ixocarpa) отримав свою назву за дуже приємний запах солодких помаранчевих плодів. У суничного фізалісу шкірка ніби закручена навколо плоду. Його ягода за розміром менша, проте більш ароматна і нагадує суницю.

У перуанського фізалісу ( Physalis peruviana ) кисло-солодкі ягоди із запахом ананаса або апельсина.

Як готувати фізаліс

Фізаліс їдять свіжим, а також використовують у різних стравах — у начинках для пирогів (особливо разом із яблуками), у соусах до риби та м’яса, а його сік вливають у маринади та соління для надання помаранчевого відтінку.

У зв’язку з тим, що в плодах фізалісу надзвичайно багато пектину, це ідеальний інгредієнт у вареннях і джемах, причому цукру для варіння знадобиться в півтора раза менше, ніж з іншими фруктами. Фізаліс сам по собі маринують і солять, як помідори, готують із нього желе.

Останнім часом у багатьох ресторанах стало популярно прикрашати багато страв ягодою фізалісу. Ще можна зацукрувати плоди фізалісу в сиропі — так само, як готують цукати, або вмочити плоди в гарячий шоколад, а потім підсушити — вийдуть дуже оригінальні «цукерки».

Перед вживанням плоди фізалісу треба очищати від «чашечок», оскільки в останніх містяться токсини.

Сезон фізалісу

Фізаліс, вирощений у середній смузі Росії, актуальний для серпня і вересня. Цілорічні поставки здійснюються зі спекотних країн.

Читайте також:
  1. Адигейський сир
  2. Аджапсандалі з картоплею
  3. Азербайджанські кутаби із зеленню
  4. Аджика з чорноплідної горобини
  5. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  6. Аварський хінкал
  7. Авокадо з артишоками
  8. Авелук із волоськими горіхами
  9. Азербайджанський плов із куркою
  10. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  11. Аджапсандалі по-грузинськи
  12. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  13. Адигейська сіль
  14. Азіатська кухня
  15. Аджика з хроном
  16. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  17. Австрійський штрудель із яблуками
  18. Аджапсандал на мангалі
  19. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  20. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  21. Абрикосовий компот
  22. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  23. Азербайджанська кухня. Рецепти
  24. Адріан Кетглас
  25. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  26. Абрикосовий лікер
  27. Адигейські рецепти
  28. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  29. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  30. Абруццо: що подивитися і що спробувати
Їжа ЇжаФізаліс

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Датчик кислорода (лямбда-зонд): как он влияет на расход топлива
  • Ставится ли зубная коронка на живой зуб?
  • Академічне навантаження студентів Харкова та його вплив на якість підготовки курсових робіт
  • Чому сертифікат на кінну прогулянку є одним з найкращих подарунків
  • Кевларові шоломи

Архіви

  • Серпень 2025
  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version