Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Форель

admin, 22 Березня 2023

Зміст

  • 1 Форель : опис продукту
  • 2 Види та сорти
  • 3 Як готувати
  • 4 Як вибирати та зберігати

Їжа

robertss 26.09.2023 Article

У форелі подовжене тіло різних відтінків і характерні чорні цятки на спині, голові та плавниках. М’ясо у всіх форелей має рожевий відтінок, щоправда, у деяких видів це більш помітно, ніж у інших

Форель : опис продукту

Форель — риба виду Salmo trutta morpha lacustris, яка мешкає в холодних озерах з чистою, прозорою водою і нереститься у швидких, порожистих річках, що впадають в озера. Зустрічається вона на північному заході нашої країни, у Фінляндії, Швеції та Норвегії, в холодних озерах Альп, на Балканах і в Закавказзі. Як правило, озерна форель дрібніша за прохідну, хоча іноді, наприклад, у Ладозькому озері, її вага може досягати 8-10 кг.

Рецепти приготування форелі зустрічаються в куховарських книгах середньовічних монастирів. Ця риба дуже високо цінувалася за чудовий смак, її із задоволенням приймали в дар багаті вельможі та священики, особливо під час посту. У XIX столітті з Америки до Європи завезли тихоокеанський вид форелі — райдужну форель, яка чудово підійшла для штучного розведення завдяки своїй невибагливості та швидкому набору маси тіла. Зараз основні виробники садкової форелі — Норвегія, Шотландія та Ірландія.

М’ясо форелі багате на жирні кислоти омега-3, а також жиророзчинні вітаміни А і D. До того ж у рибі міститься багато водорозчинного вітаміну В12.

Види та сорти

Невелика частина форелі виростає не у великих водоймах, а в річках і струмках, аж до найдрібніших, перетворюючись на струмкову, або звичайну форель (Salmo trutta morpha fario) — дрібну рибу (зазвичай 25-35 см завдовжки та 200-500 г ваги, вкрай рідко до 2 кг), дуже яскраво забарвлену зовні та абсолютно білу всередині. Спинка струмкових форелей темна, черевце біле або золотисто-жовте, на боках і плавниках розкидані дрібні плями — чорні, помаранчеві та червоні, часто оточені світлим обідком (забарвлення струмкових форелей багато в чому залежить від кольору води і ґрунту водойм). Улюблене місце проживання цієї риби — чисті гірські річки з холодною водою. Річкову форель можна зустріти по всій Європі, а іноді і в Малій Азії.

Батьківщиною прісноводної райдужної форелі вважається Західне узбережжя Північної Америки, звідки її завезли в Європу в XIX столітті. Вона швидко росте і дуже добре підходить для розведення. Довжина тіла зазвичай досягає 70 см. По тілу, особливо нижче бічної лінії, розкидані численні дрібні чорні плями у вигляді рисок і крапок. У дорослих особин уздовж тіла проходить помітна райдужно-малинова смуга. Однак забарвлення риб може бути різним залежно від місця їхнього проживання.

У вірменському гірському озері Севан ловлять знамениту севанську форель , яка славиться своїм смачним жирним рожевим м’ясом.

Озерну форель великого розміру промишляють у прохолодних водах Кольського півострова, у Ладозькому та Онезькому озерах. Ці риби важать у середньому від 1 до 10 кг. На спині озерної форелі цятки мають форму літери Х.

Морська форель (сріблястий лосось) — прохідна риба, живе рік у прісній воді, а потім на два-три роки переміщається в гирла річок, де вода солонувата. Довжина цієї риби досягає метра.

Як готувати

У форелі ніжне і дуже смачне м’ясо зі щільною шкірою без міжм’язових кісток. Вона прекрасно піддається різним видам кулінарної обробки, її можна готувати на грилі, на парі, запікати, смажити, вона чудово поєднується з різними гарнірами, підходить для копчення і соління.

З форелі, виловленої в природних умовах, можна зварити прекрасну юшку. А досить великий вміст жиру робить її прекрасною начинкою для пирогів і пельменів.

Форель використовується практично у всіх кухнях Північної півкулі. У китайській кухні її готують у кисло-солодкому соусі, у японській використовують для суші, сашимі, шашличків-терякі. У Малайзії варять пряний гострий суп — лаксу. У Фінляндії обожнюють молочний суп з фореллю, у Норвегії форель запікають великими шматками і подають з картоплею та огірковим салатом, Швеція знаменита своїм гравлаксом з морської форелі (засоленою з кропом та аквавітом), а в Данії з фореллю готують всілякі бутерброди на всіх видах місцевого хліба. У Франції форель припускають у шампанському, а в США подають бейгли (міні-бублики) з копченою фореллю. У Вірменії з севанської форелі готують багато чудових страв, припускаючи її з часником і червоним перцем, фаршируючи рисом і родзинками. З неї варять суп з кизилом, готують на пару з тархуном, подають під горіховим соусом.

Як вибирати та зберігати

Глибокі вм’ятини на тушках є надійним показником хорошої якості. Вони утворюються, коли свіжа, а часом і жива риба на борту траулера надходить у морозильну форму: тушки вдавлюються одна в одну, та так і замерзають. Якщо ви бачите такі м’ятини — значить, до зустрічі з вами риба жодного разу не розморожувалася: після розморожування всі вм’ятини виправляться, і продавець не зможе їх відтворити

Читайте також:
  1. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  2. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  3. Азербайджанський плов із куркою
  4. Абрикосовий компот
  5. Аджапсандалі з картоплею
  6. Азербайджанська кухня. Рецепти
  7. Адигейська сіль
  8. Адигейські рецепти
  9. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  10. Абрикосовий лікер
  11. Авелук із волоськими горіхами
  12. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  13. Аджапсандалі по-грузинськи
  14. Адигейський сир
  15. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  16. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  17. Аджапсандал на мангалі
  18. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  19. Азербайджанські кутаби із зеленню
  20. Аджика з чорноплідної горобини
  21. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  22. Авокадо з артишоками
  23. Аджика з хроном
  24. Аварський хінкал
  25. Азіатська кухня
  26. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  27. Адріан Кетглас
  28. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  29. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  30. Австрійський штрудель із яблуками
Їжа ЇжаФорель

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Интеллектуальные телевизоры Samsung: на что они способны
  • Обзор телефона Xiaomi Redmi Note 14 4G
  • Что нужно знать о различиях между просекко и шампанским
  • Автомобільні та промислові (тягові) акумулятори: чому варто купувати лише якісну продукцію
  • Роллы в Харькове: гастрономические истории от MAFIA

Архіви

  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version