Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Гусак

admin, 22 Жовтня 2023

Зміст

  • 1 Гусак: опис продукту
  • 2 Види та сорти
  • 3 Як готувати
  • 4 Сезон
  • 5 Як вибирати і зберігати

Їжа

robertss 26.09.2023 Article

Гусак — великий птах, у нього міцні кістки і товста шкіра, тож впоратися з ним непросто. Однак ближче до Різдва про нього згадують по всьому світу — і з задоволенням готують як головну страву сімейного застілля.

Гусак: опис продукту

Гусак — великий птах, у нього міцні кістки і товста шкіра, тож впоратися з ним непросто. Раніше, коли люди готували їжу в печі або каміні, а за обіднім столом сідала дюжина людей, гусак був більш популярний, ніж зараз. Однак ближче до свят про неї згадують і в наші дні.

Спочатку гусак — дикий перелітний птах, улюблена здобич мисливців. Однак уже в давнину гусака приручили; вважається навіть, що це перший одомашнений птах.

Види та сорти

Існує чимало видів диких гусей — білолобий гусак (Anser albifrons) , сірий гусак (Anser anser) , білий гусак (Anser caerulescens) , сухоніс (Anser cygnoides) , пискулька (Anser erythropus) , гуменник (Anser fabalis) та інші. Більшою чи меншою мірою всі вони становлять інтерес для мисливця. Заборонено полювання на деякі рідкісні та зникаючі види диких гусей — наприклад, на гусака-білошия (Anser canagicus) і гірського гусака (Anser indicus).

Більшість одомашнених порід гуски — нащадки дикого сірого гусака, і біологи вважають їх за один вид. Породи домашньої гуски виводили заради м’яса, яєць, пуху, пір’я, а також для гусячих боїв (бійцівські породи). Розрізняють три класи порід: великі (великовагові), середні та дрібні.

У Франції найбільш поширена тулузька порода гусей (Oie de Toulouse) . Завдяки відгодівлі тулузька гуска може досягати 12 кг. Саме від неї у Франції отримують фуа-гра найкращої якості. Основний центр виробництва — передмістя Тулузи Белпеш (Belpesh) .

У Франції цінуються також білі породи гусака з Пуату (Oie blanche du Poitou) і Бурбонне (Oie blanche du Bourbonnais); вони дрібніші і важать 5-6 кг.

У Росії відомі старовинні породи гусей. Серед них, наприклад, такі:

  • арзамаська — бійцівська, виведена в XVII столітті, до 7,5 кг;
  • володимирська — виведена шляхом схрещування холмогорських і тулузьких гусей, до 7,5 кг;
  • псковська, вона ж псковський лисий гусак (птахи мають ясно виражену білу відмітину на лобі) — виведена шляхом схрещування домашніх гусей із прирученими білолобими, до 7 кг;
  • тульська — бійцівська, до 9 кг;
  • холмогорська — виведена шляхом схрещування місцевих білих гусей із китайськими, до 7,5 кг;
  • шадринська , вона ж уральська , відома з XVII століття, до 6,5 кг.

Китайська домашня гуска — нащадок гуски-сухоноса (Anser cygnoides). Від свого прабатька він відрізняється більшими розмірами (до 5,5 кілограмів), а також масивною шишкою в основі дзьоба.

Гусак надходить у продаж цілком або частинами. Остов туші гусака, тобто м’ясо з кістками, у Франції називають називають «пальто» (paletot) . Найцінніша частина власне туші — філе, гусяча грудка.

До субпродуктів, крім шанованого фуа-гра (тобто печінки вгодованої гуски), належать гузка, серце, язик, шия, тельбухи. У безлічі рецептів використовується гусячий жир.

Як готувати

У їжу годиться вся тушка гуски — і філе, і кісткова частина, і субпродукти. З гусячого м’яса у Франції роблять рієти .

Молодих гусей можна смажити або запікати. Запікають гусей часто, нафарширувавши овочами, ягодами, фруктами, крупами. Детальну інструкцію щодо запікання гуски читайте тут (неодмінно читайте!).

Зрілих птахів краще не смажити і не запікати, а тушкувати; так вони вийдуть ніжнішими. Тушкують гусака в спеціальному посуді — гусятниці.

З гусячих субпродуктів (гузка, серце, язик, шия, тельбухи) можна робити досить цікаві страви — від тушкованих тельбухів до фаршированих шийок.

Сезон

Домашні гуси починають нестися з січня (у теплому приміщенні) або з лютого-березня. Гусок на яйця садять зазвичай наприкінці березня — на початку квітня. Гусенята виводяться на 27-28 день насиджування. За весну і частину літа досвідчені гусівники отримують по два-три виводки. Останній — у середині літа, у червні.

Забивають гусей на м’ясо найчастіше у 2,5-місячному віці. До цього часу в них уже добре розвинена філейна частина, а м’ясо особливо ніжне. Тобто перша молода гусятина з’являється не раніше середини літа, в липні.

Якщо гусей не забили у віці до 75 днів, то їх тримають до 4-6-місячного віку, коли повністю закінчиться ріст нового пір’я. Це відбувається до середини листопада або ранньої зими. Саме такі піврічні гуси зрештою потрапляють на різдвяний стіл у грудні (в Європі) та січні (в Росії).

Що стосується дикого гусака, то весняне полювання на нього дозволено зазвичай у травні-червні, осіннє — з вересня по грудень. Конкретні дати різняться залежно від регіону.

Як вибирати і зберігати

Перш за все, треба відрізняти тушку молодого гусака від тушки старого. У молодого гусака лапи жовтого кольору, вони м’які, на ногах є невелика кількість пуху. У старих птахів — сухі та жорсткі перетинки на лапах. У молодого птаха є ще не окостеніла, хрящовидна грудна кістка, яка згинається без особливих зусиль.

У хорошого гусака вгодована і м’ясиста грудка з гнучкими грудьми, воскова шкіра світлого відтінку і жовтуватий жир у черевній порожнині. Зверніть увагу, щоб м’ясо гуски не було липким на дотик і не ковзало. Зверніть особливу увагу на дзьоб, ротову поверхню, шкіру гусака та його жир. У свіжої гуски глянсовий, пружний і сухий дзьоб злегка жовтуватого відтінку, ротова порожнина злегка рожевого відтінку.

В охолодженого (не мороженого) птаха промацайте боки, щоб зрозуміти, наскільки птах м’ясний: м’ясо, яке навколо горла вільно ворушиться, — свіже.

Подумайте і про розмір гуски. Якщо гусак важить понад 3-4 кілограми, його приготування потребуватиме багато часу.

У продажу можна зустріти заморожені й охолоджені тушки птиці. Взагалі гусак добре переносить заморозку, тож нічого страшного в мороженому птаху немає.

Тільки стежте, щоб на тушці не було льоду з рожевим відтінком, це свідчить про те, що тушка заморожувалася не один раз.

Понюхайте тушку. Як правило, у свіжої тушки птаха немає ніякого неприємного запаху. Крім того, тушка не повинна бути завітреною.

В охолодженому вигляді тушка гуски зберігається в холодильнику дуже недовго. А ось у морозилці її можна тримати кілька місяців.

Читайте також:
  1. Абрикосовий компот
  2. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  3. Адріан Кетглас
  4. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  5. Азербайджанська кухня. Рецепти
  6. Азіатська кухня
  7. Австрійський штрудель із яблуками
  8. Авелук із волоськими горіхами
  9. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  10. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  11. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  12. Аджика з чорноплідної горобини
  13. Аджапсандалі з картоплею
  14. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  15. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  16. Адигейська сіль
  17. Адигейський сир
  18. Авокадо з артишоками
  19. Азербайджанський плов із куркою
  20. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  21. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  22. Азербайджанські кутаби із зеленню
  23. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  24. Абрикосовий лікер
  25. Аварський хінкал
  26. Аджапсандалі по-грузинськи
  27. Аджапсандал на мангалі
  28. Аджика з хроном
  29. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  30. Адигейські рецепти
Їжа ГусакЇжа

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Датчик кислорода (лямбда-зонд): как он влияет на расход топлива
  • Ставится ли зубная коронка на живой зуб?
  • Академічне навантаження студентів Харкова та його вплив на якість підготовки курсових робіт
  • Чому сертифікат на кінну прогулянку є одним з найкращих подарунків
  • Кевларові шоломи

Архіви

  • Серпень 2025
  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version