Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Кальвадос

admin, 7 Лютого 2023

Зміст

  • 1 Кальвадос: опис продукту
  • 2 Види і сорти
  • 3 Як готувати
  • 4 Як вибирати і зберігати

Їжа

robertss 28.09.2023 Article

Яблучний бренді кальвадос (calvados) — міцний алкогольний напій на основі фруктів (частіше яблук, а також груш). Отримують кальвадос шляхом подвійної дистиляції сидру.

Кальвадос: опис продукту

Яблучний бренді кальвадос (calvados) — міцний алкогольний напій на основі фруктів (частіше яблук, а також груш), один із різновидів о-де-ві (тобто французького бренді). Отримують кальвадос шляхом подвійної дистиляції сидру — який, своєю чергою, є результатом бродіння яблучного сусла.

Справжній кальвадос роблять тільки в Нормандії, на північному заході Франції, знаменитій своїми фруктовими садами (яблучні бренді, зроблені в інших країнах, називати словом кальвадос не можна).

Найкращий кальвадос завжди ставили в один ряд із найкращими коньяками, хоча такої ж всесвітньої слави він поки що не здобув. Щоправда, французи дають цьому просте й елегантне пояснення: коньяк вони відправляють на експорт, а кальвадос залишають для себе.

Вважається, що сидр (напій міцністю всього лише 4-6 градусів) у Франції першими почали робити в XI столітті вікінги, які захопили північ країни. Уже тоді тут були розкішні сади, і вікінги стали робити з яблук не сік або варення, а брагу. Згодом брагу навчилися переганяти в яблучний бренді — eau de vie des pommes (вода життя з яблук). Перша відома письмова згадка про нього відноситься до далекого 1553 року, і належить Жилю де Губервілю. Дрібнопомісний дворянин описав у своєму щоденнику процес отримання яблучного бренді шляхом дистиляції сидру. Приблизно 1600 року було засновано корпорацію виробників яблучного бренді, яка пізніше отримала офіційний статус. У XIX столітті починає вживатися термін кальвадос — за назвою одного з департаментів, створених Великою Французькою революцією. Етимологія цього слова, однак, складніша. Один із кораблів «Непереможної армади» іспанського короля Філіпа II — судно «El Calvador» — 1588 року сіло на мілину біля берегів Нормандії. Вважається, що він і дав назву місцевості, а потім і напою.

Нормандія — яблучна країна. Її вологий прохолодний клімат ідеальний для яблунь, і їх росте тут понад 9 мільйонів. Для виробництва сидру, з якого після перегонки і виходить кальвадос, спеціально виведено 150 сортів яблук.

Односортового кальвадосу не буває. Неповторний букет кальвадосу виходить завдяки тому, що в певних пропорціях змішуються солодкі, гіркі, гірко-солодкі та кислі сорти яблук. Солодкі (зазвичай 40%) дають напою цукор і алкоголь, гіркі та гірко-солодкі (також 40%) відповідають за таніни, кислі (зазвичай 20%) надають кислотність і свіжість. Причому яблуні відразу висаджують таким чином, щоб виходило потрібне співвідношення — і сорти змішуються, коли збирають урожай.

Спочатку дивує те, що серед нормандських яблук багато дрібних. Але в цьому є свій секрет: що менший розмір плоду, то яскравіший його аромат — і тим багатшим буде аромат напою.

Яблука збирають усю осінь. Віджатий із них сік шляхом природного бродіння, без додавання дріжджів, перетворюється на сидр — слабоалкогольну основу для кальвадосу. Подальша технологія дуже схожа з коньячною: дистиляція, витримка, купаж — різниця тільки в сировині.

Види і сорти

Кальвадос, що виходить з перегінного апарату, мало схожий на той сонячний напій, який розливається в пляшки: він безбарвний, а міцність його — 70%. Бурштинового відтінку йому додадуть дубові бочки під час витримки, а градуси поступово знижуватимуться до 40%: по-перше, завдяки природному випаровуванню, так званій долі янголів (хоча бухгалтери компаній зазвичай кажуть, що це частка диявола), по-друге, завдяки додаванню дистильованої води. При цьому важливо зберегти всі аромати, домогтися того, щоб кальвадос, бочка і вода взаємодіяли.

Як і коньяк, кальвадос — результат купажування. Під час витримки напої продовжують змішуватися. Наприклад, до більш танінного додається більш фруктовий. Після 10 років витримки вирішується, який кальвадос витримувати далі, а який — менш цікавий — змішувати з іншими. І майстри купажу поєднують у єдиний букет різні зразки, щоб домогтися максимально гармонійного смаку.

Молоді кальвадоси — з витримкою менше двох років, зберігають яскравий аромат і смак свіжих яблук, а колір у них світлий, золотисто-жовтий. Fine , Trois pommes , Trois étoiles — ці написи зазвичай прикрашають якраз кальвадоси з витримкою менше ніж два роки, найдемократичніші за вартістю і з досить різким смаком. «Trois pommes» перекладається з французької як «три яблука», а «Trois étoiles» — як «три зірки».

У міру дорослішання кальвадоси набувають глибини — і у відтінку, і в ароматі, і в післясмаку.

Слова Reserve або Vieux говорять про трирічну витримку кальвадосу. Вони трохи темніші за кольором, все такі ж різкуваті за смаком, проте через фруктовий смак можуть проступати легкі відтінки дуба.

На етикетці чотирирічного кальвадосу красуватиметься напис V. O. (Very Old) або ж Vieille Reserve. П’ятирічні ж маркуються як V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) . Такі кальвадоси стають темно-золотистими, а до бадьорих фруктових ноток приєднуються тонкі, але відчутні нюанси дуба.

Зрілі кальвадоси X.O. Extra, Age Inconnu, Napoleon, Hors d’Age — з витримкою в 6 років і більше. Вони надзвичайно красиві — вони вже бурштинові, іноді навіть світло-рубінові, а в їхньому багатому букеті вловлюються найрізноманітніші тони: печеного яблука і ванілі, кави і спецій, шоколаду і смаженого мигдалю. Що старший кальвадос, який опинився у вашому келиху, то довшим і приємнішим буде його післясмак. У разі, якщо напій «доходив до кондиції» довше ніж шість років, на етикетці буде написано «Age … ans» або «… ans d’age» (замість три крапки — точний вік кальвадосу). Для справжніх поціновувачів ці слова звучать як музика!

Не є рідкістю і так звані міллезимні (простіше кажучи, річні) зразки кальвадосу, виготовлені зі спиртів урожаю одного року. Смак і аромат таких напоїв для знавців дуже і дуже цікаві.

Як готувати

Один келих кальвадосу знавці рекомендують пити хвилин сорок — дуже-дуже маленькими ковтками, відчуваючи, як тепло повільно розливається по тілу, розслабляючи і заспокоюючи. І супроводжувати його хіба що сигарою. Класичний дижестив! Але, безумовно, це не єдиний спосіб подачі, та й відноситься він в основному до витриманих напоїв.

Молодий кальвадос — прекрасний аперитив. Французи п’ють його просто з льодом або в поєднанні з тоніком, 1:3. Подають кальвадос і в середині вечері або обіду.

Якщо вам доведеться опинитися за одним столом із великою компанією нормандців, вони обов’язково розкажуть, що таке trou normand — «нормандська діра». І навіть зобразять. Традиційна нормандська вечеря не вирізняється дієтичністю — вона складається з двох закусок, двох видів гарячого — риби і м’яса, що нерідко супроводжуються аж ніяк не легким вершковим соусом, і, звісно, десерту. Навіть загартовані місцеві жителі не в силах здолати його за один присід, і, щоб прискорити травлення, між змінами страв вони перекидають чарочку молодого кальвадосу. А перед тим, як перекинути, хором співають нескладну пісеньку про цю саму дірку. Знайома традиція — спів і випивання!

До, у перерві чи після — а от під час обіду, із закусками і тим паче основними стравами, кальвадос пропонувати не заведено. Він гарний сам по собі і гармонує тільки з сирами, перш за все з нормандськими м’якими: ніжним камамбером, гострим ліваро, ароматним пон л’евеком. Їхній пікантний смак чудово доповнюється фруктовістю молодого кальвадосу, шанувальники французької «води життя» стверджують навіть, що це поєднання вдаліше, ніж традиційне з вином.

Взагалі у тих, хто робить і любить кальвадос, особливий погляд і на інші речі: наприклад, багато хто відкидає поширену думку, що подавати його потрібно в коньячному келиху. Річ у тім, що широкий келих для коньяку, який звужується догори, подвоює відчуття міцності й аромат, робить його більш грубим. Набагато краще для кальвадосу підійде чарка для граппи — невелика, тюльпаноподібної форми: саме така в Нормандії і використовується найчастіше.

Як вибирати і зберігати

Справжній кальвадос — це виключно напій, створений у певних регіонах Нормандії, провінції на північному заході Франції. Будь-який інший кальвадос з точки зору міжнародного права, та й за фактом є підробкою. Перше, що Вам потрібно знайти в тексті етикетки, що прикрашає кальвадос, — це слово Calvados і напис «Appellation d’origine contrôlée», який перекладається як «контрольоване за походженням найменування». Він свідчить про те, що кальвадос — справжній. Поруч із цим написом буде вказано один із трьох апелласьйонів кальвадосу та вказівку на витримку (Fin, V.S.O.P., XO та ін.).

У середньому вміст спирту в напої становить близько 40%, але показник цей індивідуальний — хоча б тому, що міцність кальвадосу тим нижча, чим довша витримка. Тож уточнити кількість градусів краще, вивчивши етикетку.

Зберігати пляшку кальвадосу треба в строго вертикальному положенні, не на світлі і бажано при температурі 5-15°C . У вертикальному положенні — тому що кальвадос швидко вбирає будь-які запахи і смаки (інакше ви можете відчути смак і запах корка).

Кальвадос має зберігатися в герметичній пляшці. Щоб не допустити висихання пробки і потрапляння повітря, шийку пляшки заливають сургучем. Зробіть це, якщо плануєте пити кальвадос лише через кілька років — тоді він не зіпсується.

Відкритий кальвадос можна зберігати не довше 2-3 місяців. Звісно, він не скисає як вино чи пиво, але повітря, що потрапило, швидко погіршує аромат і смак. Недопитий коньяк краще перелити в меншу за об’ємом ємність і щільно закрити.

Читайте також:
  1. Аджапсандалі по-грузинськи
  2. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  3. Авелук із волоськими горіхами
  4. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  5. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  6. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  7. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  8. Аджика з чорноплідної горобини
  9. Абрикосовий компот
  10. Адигейська сіль
  11. Абрикосовий лікер
  12. Аджапсандал на мангалі
  13. Адигейські рецепти
  14. Азербайджанські кутаби із зеленню
  15. Аджика з хроном
  16. Адигейський сир
  17. Азербайджанський плов із куркою
  18. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  19. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  20. Австрійський штрудель із яблуками
  21. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  22. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  23. Аварський хінкал
  24. Аджапсандалі з картоплею
  25. Авокадо з артишоками
  26. Адріан Кетглас
  27. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  28. Азербайджанська кухня. Рецепти
  29. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  30. Азіатська кухня
Їжа ЇжаКальвадос

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Главные сферы применения композитной арматуры
  • Какими свойствами обладает качественная композитная арматура
  • Интеллектуальные телевизоры Samsung: на что они способны
  • Обзор телефона Xiaomi Redmi Note 14 4G
  • Что нужно знать о различиях между просекко и шампанским

Архіви

  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version