Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Камбала

admin, 20 Липня 2023

Зміст

  • 1 Камбала : опис продукту
  • 2 Види та сорти
  • 3 Як готувати

Їжа

robertss 27.09.2023 Article

Камбалою називають два види промислових риб сімейства камбалових, що належать до родів Bothidae і Pleuronectidae та поширені в прибережних водах кількох морів.

Камбала : опис продукту

Загалом у світі існує близько 500 видів камбалоподібних риб. Зустрічається камбала в Північно-Східній Атлантиці, від Білого моря до південної Португалії, у Північному морі та західній частині Середземного моря. Проникає також у солонуваті води гирл річок і лагуни в пошуках їжі. Тільки в морях, що омивають територію нашої країни, проживає близько 30 видів цієї плоскої риби.

Тіло камбали здається плоским, а голова несиметричною. Насправді те, що нам здається животом і спиною, — це два боки риби. В одних видів камбали світлим «низом» стає правий бік, а в інших видів — лівий. Камбала вміє змінювати забарвлення верхнього боку тіла залежно від кольору і візерунка на дні. Вона відтворює його настільки схоже, що стає практично непомітною.

Цікаво, що новонароджена камбала нічим не відрізняється від інших риб. Її тіло симетричне, і очі розташовані по обидва боки голови, але в міру дорослішання одне око починає відходити з нижнього («сліпого») боку до краю голови, це відбувається за рахунок нерівномірного росту тіла. Згодом на верхній («очній») стороні опиняються обидва ока. Щоправда, існує кілька екзотичних видів: у них рухоме око зупиняється рівно на ребрі голови.

М’ясо камбали багате на солі фосфору, а ось жирів практично немає. Камбала є джерелом вітаміну В12 і жирних кислот омега-3. Риба містить такі вітаміни, як А, D, В12, Е, тіамін, рибофлавін, нікотинову і пантотенову кислоту, піридоксин. У камбалі містяться такі корисні амінокислоти, як аспарагінова, треонін, серин, глутамінова кислота, гліцин і багато інших, вони сприяють зниженню рівня холестерину в крові. Камбала містить безліч мінералів і мікроелементів — це натрій, калій, кальцій, залізо, селен, цинк, магній, фосфор, мідь. Також риба містить велику кількість йоду.

Види та сорти

Камбалою називають два види промислових риб сімейства камбалових, що належать до родів Bothidae і Pleuronectidae та поширені в прибережних водах кількох морів.

Найбільший інтерес для промислу в промислових масштабах представляє європейський вид камбали і японські оливкові камбали. Види, що мешкають у західній і північній Атлантиці, популярні серед рибалок-спортсменів. Гастрономічний інтерес представляють тільки середні і великі за розміром види камбали. Європейський вид камбали — близько 1 м. Є ж види, наприклад Оligolepis Tarphops, які виростають тільки до 4,5 см і досягають максимальної маси 2 г.

Чорноморський різновид камбали називають калкан — це досить велика риба, у довжину вона виростає до метра, важить іноді до 10 кілограмів. М’ясо у калкана біле, смачне і не дуже жирне.

Біля західного узбережжя Камчатки значну частину уловів камбали становить так звана жовточерева, або чотиригорбкувата камбала — одна з найсмачніших і найцінніших далекосхідних камбал.

Як готувати

У більшості камбал дуже смачне і ніжне м’ясо, тому багато представників цього загону є промисловою рибою в багатьох країнах. Цю рибу можна приготувати різноманітними способами. Зазвичай на сковороді камбалу смажать цілою або тільки її ніжну філейну частину.

У Нормандії камбалу запікають, заливши сидром, або з соусом із мідій і печериць. У Греції готують із помідорами. Данці часто використовують гриби разом із камбалою. А в Німеччині найбільше популярна відварна камбала з різними соусами. Під час варіння камбали в бульйон часто додають біле вино.

Читайте також:
  1. Авелук із волоськими горіхами
  2. Аварський хінкал
  3. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  4. Абрикосовий компот
  5. Азіатська кухня
  6. Аджика з чорноплідної горобини
  7. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  8. Азербайджанські кутаби із зеленню
  9. Авокадо з артишоками
  10. Аджапсандалі по-грузинськи
  11. Аджапсандалі з картоплею
  12. Азербайджанська кухня. Рецепти
  13. Азербайджанський плов із куркою
  14. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  15. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  16. Абрикосовий лікер
  17. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  18. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  19. Австрійський штрудель із яблуками
  20. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  21. Адигейський сир
  22. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  23. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  24. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  25. Аджика з хроном
  26. Аджапсандал на мангалі
  27. Адигейські рецепти
  28. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  29. Адріан Кетглас
  30. Адигейська сіль
Їжа ЇжаКамбала

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Датчик кислорода (лямбда-зонд): как он влияет на расход топлива
  • Ставится ли зубная коронка на живой зуб?
  • Академічне навантаження студентів Харкова та його вплив на якість підготовки курсових робіт
  • Чому сертифікат на кінну прогулянку є одним з найкращих подарунків
  • Кевларові шоломи

Архіви

  • Серпень 2025
  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version