Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Каперси

admin, 14 Квітня 2023

Зміст

  • 1 Каперси: опис продукту
  • 2 Види і сорти каперсів
  • 3 Як готувати каперси
  • 4 Сезон

Їжа

robertss 27.09.2023 Article

Каперсами в кулінарії називають бутони і молоді плоди (діаметром не більше сантиметра) каперсника — тернистого чагарнику родом із середземноморських країн. Ми ж звикли бачити їх на полицях супермаркетів у невеликих скляних баночках і використовувати обережно, в міру, оскільки вони мають яскравий і вельми своєрідний смак…

Каперси: опис продукту

Каперсами в кулінарії називають бутони і молоді плоди (діаметром не більше сантиметра) каперсника — тернистого чагарнику родом із середземноморських країн. Під час засолювання і маринування каперси «випускають» гірчичні олії, що надає їм неповторного гіркуватого смаку.

Каперсник — сланкий чагарник, напрочуд невибагливий і витривалий, він легко витримує спеку і може рости на голих каменях. У період тривалого цвітіння каперсник вкритий великими квітами рідкісної краси. Деякі види каперсників ростуть на Кавказі та в Криму. Вірменська назва каперсника — капар, грузинська — капарі.

У їжу використовують бутони каперсника, що не розпустилися, або ж зрілі плоди (ягоди). Свіжозібрані бутони неїстівні; перш ніж стати оригінальним делікатесом, вони мають пройти шлях завдовжки в 3 місяці. Згідно зі сформованою століттями технологією бутони сортують, в’ялять на сонці, обдають солоним окропом і витримують у маринаді або укладають у суміш оливкової олії та солі. І тільки через деякий час вони набувають насиченого кольору і щільної консистенції, а також зменшуються до розміру горошини.

Після цвітіння на чагарнику утворюються ягоди. Вони солодкі та соковиті, яскраво-зелені, з червоною м’якоттю. Вживаються в їжу у свіжому вигляді, з них варять варення, а незрілі маринують і використовують так само, як бутони.

Імовірно батьківщиною каперсника є Західна або Центральна Азія, хоча в дикорослому вигляді він зустрічається по всьому Середземномор’ю. А культивується каперсник заради плодів у Франції, Іспанії, Італії, Алжирі, на Кіпрі, в Греції та в Північній Америці.

Відомі каперси були ще в античні часи, причому елліни навіть вели активну торгівлю їхніми плодами. У Стародавній Греції ягоди каперсника сушили і використовували як підсолоджувачі страв. Цілком імовірно, що слово «каперс» походить від грецької назви острова Кіпр (Кіпрос), де ці рослини ростуть удосталь. У давнину каперси вважалися прекрасним афродизіаком.

У бутонах каперсника міститься близько 30% білка, багато вітаміну С, ефірні олії, пектин. Вони містять флавоноїди, найважливіший із них — рутин. Народна медицина запевняє, що свіжі пагони й коріння каппариса, заварені у вигляді чаю, дуже допомагають у разі ревматизму.

Види і сорти каперсів

Найціннішими є щільні маленькі бутони менш як 1 см завдовжки — відомо, що чим дрібніші каперси, тим кращий їхній смак.. Тому прованські каперси розміром 1-3 мм, nonpareille (нонпарель), вважаються найкращими. Більші каперси capote (капот), або communes, у 5 разів більші, також дуже хороші, хоча і поступаються дрібній нонпарель.

Високо цінуються каперси з мальтійського острова Гоцо, прекрасні сорти вирощують в Іспанії, Італії, Франції та Північній Африці. А каперси з острова Санторіні мають тонкий смак завдяки наявності в ґрунті вулканічного попелу.

Як готувати каперси

Мариновані каперси — чудова гостра приправа, яку використовують у приготуванні безлічі страв. Вони особливо часто використовуються в південно-італійській, сицилійській і кіпрській кухнях.

Мариновані бутони або ягоди використовують у салатах, супах, м’ясних стравах, у пастах, як приправу до птиці, риби та нирок.

Солоні каперси часто використовують як інгредієнт для приготування соусів, серед яких найвідоміший соус тартар та ремулад.

Каперси додають до знаменитого ніццького салату, а іноді замість традиційних оливок вони слугують гарніром у коктейлях з мартіні.

Найчастіше каперси розтирають із сіллю або травами чи дрібно нарізають, щоб їхній яскравий смак розподілився рівномірно. Для збереження специфічного смаку та аромату їх слід додавати незадовго до готовності страви. У помірних кількостях каперси можна додавати навіть у борщ, не кажучи вже про м’ясну або рибну збірну солянку. Перед вживанням каперси рекомендується промити або вимочити у воді, щоб видалити надлишки солі.

Мариновані каперси слід зберігати в маринаді, виймаючи їх безпосередньо перед використанням.

Каперсник — прекрасний медонос, у місцях його зростання можна спробувати незвичайний каперсний мед.

Сезон

У продажу цілий рік — каперси в солі та мариновані плоди.

Читайте також:
  1. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  2. Азіатська кухня
  3. Авелук із волоськими горіхами
  4. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  5. Азербайджанський плов із куркою
  6. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  7. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  8. Азербайджанські кутаби із зеленню
  9. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  10. Адигейські рецепти
  11. Аджапсандалі з картоплею
  12. Аварський хінкал
  13. Адріан Кетглас
  14. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  15. Азербайджанська кухня. Рецепти
  16. Адигейська сіль
  17. Австрійський штрудель із яблуками
  18. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  19. Аджапсандал на мангалі
  20. Аджика з хроном
  21. Абрикосовий компот
  22. Адигейський сир
  23. Аджапсандалі по-грузинськи
  24. Авокадо з артишоками
  25. Аджика з чорноплідної горобини
  26. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  27. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  28. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  29. Абрикосовий лікер
  30. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
Їжа ЇжаКаперси

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Обзор телефона Xiaomi Redmi Note 14 4G
  • Что нужно знать о различиях между просекко и шампанским
  • Автомобільні та промислові (тягові) акумулятори: чому варто купувати лише якісну продукцію
  • Роллы в Харькове: гастрономические истории от MAFIA
  • На что обратить внимание при выборе клиники для лечения алкозависимости

Архіви

  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version