Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Каперси

admin, 14 Квітня 2023

Зміст

  • 1 Каперси: опис продукту
  • 2 Види і сорти каперсів
  • 3 Як готувати каперси
  • 4 Сезон

Їжа

robertss 27.09.2023 Article

Каперсами в кулінарії називають бутони і молоді плоди (діаметром не більше сантиметра) каперсника — тернистого чагарнику родом із середземноморських країн. Ми ж звикли бачити їх на полицях супермаркетів у невеликих скляних баночках і використовувати обережно, в міру, оскільки вони мають яскравий і вельми своєрідний смак…

Каперси: опис продукту

Каперсами в кулінарії називають бутони і молоді плоди (діаметром не більше сантиметра) каперсника — тернистого чагарнику родом із середземноморських країн. Під час засолювання і маринування каперси «випускають» гірчичні олії, що надає їм неповторного гіркуватого смаку.

Каперсник — сланкий чагарник, напрочуд невибагливий і витривалий, він легко витримує спеку і може рости на голих каменях. У період тривалого цвітіння каперсник вкритий великими квітами рідкісної краси. Деякі види каперсників ростуть на Кавказі та в Криму. Вірменська назва каперсника — капар, грузинська — капарі.

У їжу використовують бутони каперсника, що не розпустилися, або ж зрілі плоди (ягоди). Свіжозібрані бутони неїстівні; перш ніж стати оригінальним делікатесом, вони мають пройти шлях завдовжки в 3 місяці. Згідно зі сформованою століттями технологією бутони сортують, в’ялять на сонці, обдають солоним окропом і витримують у маринаді або укладають у суміш оливкової олії та солі. І тільки через деякий час вони набувають насиченого кольору і щільної консистенції, а також зменшуються до розміру горошини.

Після цвітіння на чагарнику утворюються ягоди. Вони солодкі та соковиті, яскраво-зелені, з червоною м’якоттю. Вживаються в їжу у свіжому вигляді, з них варять варення, а незрілі маринують і використовують так само, як бутони.

Імовірно батьківщиною каперсника є Західна або Центральна Азія, хоча в дикорослому вигляді він зустрічається по всьому Середземномор’ю. А культивується каперсник заради плодів у Франції, Іспанії, Італії, Алжирі, на Кіпрі, в Греції та в Північній Америці.

Відомі каперси були ще в античні часи, причому елліни навіть вели активну торгівлю їхніми плодами. У Стародавній Греції ягоди каперсника сушили і використовували як підсолоджувачі страв. Цілком імовірно, що слово «каперс» походить від грецької назви острова Кіпр (Кіпрос), де ці рослини ростуть удосталь. У давнину каперси вважалися прекрасним афродизіаком.

У бутонах каперсника міститься близько 30% білка, багато вітаміну С, ефірні олії, пектин. Вони містять флавоноїди, найважливіший із них — рутин. Народна медицина запевняє, що свіжі пагони й коріння каппариса, заварені у вигляді чаю, дуже допомагають у разі ревматизму.

Види і сорти каперсів

Найціннішими є щільні маленькі бутони менш як 1 см завдовжки — відомо, що чим дрібніші каперси, тим кращий їхній смак.. Тому прованські каперси розміром 1-3 мм, nonpareille (нонпарель), вважаються найкращими. Більші каперси capote (капот), або communes, у 5 разів більші, також дуже хороші, хоча і поступаються дрібній нонпарель.

Високо цінуються каперси з мальтійського острова Гоцо, прекрасні сорти вирощують в Іспанії, Італії, Франції та Північній Африці. А каперси з острова Санторіні мають тонкий смак завдяки наявності в ґрунті вулканічного попелу.

Як готувати каперси

Мариновані каперси — чудова гостра приправа, яку використовують у приготуванні безлічі страв. Вони особливо часто використовуються в південно-італійській, сицилійській і кіпрській кухнях.

Мариновані бутони або ягоди використовують у салатах, супах, м’ясних стравах, у пастах, як приправу до птиці, риби та нирок.

Солоні каперси часто використовують як інгредієнт для приготування соусів, серед яких найвідоміший соус тартар та ремулад.

Каперси додають до знаменитого ніццького салату, а іноді замість традиційних оливок вони слугують гарніром у коктейлях з мартіні.

Найчастіше каперси розтирають із сіллю або травами чи дрібно нарізають, щоб їхній яскравий смак розподілився рівномірно. Для збереження специфічного смаку та аромату їх слід додавати незадовго до готовності страви. У помірних кількостях каперси можна додавати навіть у борщ, не кажучи вже про м’ясну або рибну збірну солянку. Перед вживанням каперси рекомендується промити або вимочити у воді, щоб видалити надлишки солі.

Мариновані каперси слід зберігати в маринаді, виймаючи їх безпосередньо перед використанням.

Каперсник — прекрасний медонос, у місцях його зростання можна спробувати незвичайний каперсний мед.

Сезон

У продажу цілий рік — каперси в солі та мариновані плоди.

Читайте також:
  1. Австрійський штрудель із яблуками
  2. Аварський хінкал
  3. Аджика з чорноплідної горобини
  4. Аджапсандалі по-грузинськи
  5. Абрикосовий компот
  6. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  7. Азербайджанські кутаби із зеленню
  8. Аджика з хроном
  9. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  10. Абрикосовий лікер
  11. Аджапсандал на мангалі
  12. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  13. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  14. Азіатська кухня
  15. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  16. Азербайджанський плов із куркою
  17. Адріан Кетглас
  18. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  19. Азербайджанська кухня. Рецепти
  20. Адигейські рецепти
  21. Авелук із волоськими горіхами
  22. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  23. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  24. Авокадо з артишоками
  25. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  26. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  27. Адигейська сіль
  28. Аджапсандалі з картоплею
  29. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  30. Адигейський сир
Їжа ЇжаКаперси

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Свердла: ваш гід у світі ідеальних отворів
  • Переваги використання якісних FPV окулярів
  • Які переваги надасть якісний гібридний інвертор 5 кВт
  • Які переваги професійного виготовлення сувенірної продукції
  • Як часто потрібно проходити огляд у стоматолога

Архіви

  • Жовтень 2025
  • Вересень 2025
  • Серпень 2025
  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version