Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Окра

admin, 5 Лютого 2023

Зміст

  • 1 Окра: опис продукту
  • 2 Види і сорти окри
  • 3 Як готувати окру
  • 4 Сезон збору окри
  • 5 Як вибирати і зберігати

Їжа

robertss 26.09.2023 Article

На Близькому Сході, в Європі та Туреччині ці незвичайні плоди називаються бамія, а в США їх називають окрой. Цей дієтичний низькокалорійний продукт гарний для тих, хто піклується про свою вагу і здоров’я, і дуже смачний, головне готувати бамію правильно.

Окра: опис продукту

На Близькому Сході, в Європі та Туреччині плоди цієї культури називають бамією, а в США їх називають окрою. Хоча на півдні США окру також часто звуть «гамбо». Це однорічна рослина, що дає цікаві плоди: подовжені ребристі стручки завдовжки з палець, наповнені дрібним насінням, що нагадує зелений горошок. Якщо стручок розрізати, то зріз схожий на зірочку. Цей дієтичний низькокалорійний продукт (у 100 г лише 31 кКал) гарний для тих, хто піклується про свою вагу і здоров’я, а також для всіх інших, хто вміє його правильно готувати

Бамія, окра, гомбо (лат. Abelmoschus esculentus) — однорічна трав’яниста рослина роду абельмош, сімейство мальвових, на думку більшості вчених, вона походить із території сучасної Ефіопії. Одна з перших згадок про око зустрічається в записках іспанського мавра, який відвідав Єгипет 1216 року і описав, як місцеві жителі вирощують і їдять цю овочеву культуру. З арабського Сходу окра поступово просувалася в Середземномор’я і далі. У період работоргівлі багато хто з чорних невільників намагався брати з собою на чужину насіння звичних їм з дитинства культур. 1658 року відзначено появу окри в Бразилії, а 1686 року — в голландській колонії Суринам. Так у XVII столітті вона опинилася в Новому Світі. Томас Джефферсон зазначав, що до 1781 року ця культура вже була широко поширена у Вірджинії. А до початку XIX століття її вирощували вже у всіх південних штатах США.

Окра росте на кущах і дуже схожа на мініатюрний зелений перець. Її збирають недостиглою. Молоді стручки пружні та вкриті ніжним пушком, який видаляють перед приготуванням. Зібрані пізніше, вони стають млявими і волокнистими. Та й недостигла окра, якщо її приготувати не одразу, втратить усю свою привабливість, зокрема й кулінарну.

За смаком окра нагадує суміш спаржі та баклажана. Тільки у свіжої, на відміну від усіх інших плодів, присутній липкий сік, що дає «слизовість» і загущає будь-які страви (від супів до тушкованих страв), які готуються з розрізаними стручками. Якщо ж сильна в’язкість не потрібна, стручки варто на 1 годину помістити у воду з соком лимона, — страва буде не настільки густою, але приємний смак окри збережеться.

Окра багата на аскорбінову кислоту, вітаміни С і групи В, які допомагають організму швидко відновитися після занепаду сил.

Види і сорти окри

Існують червоний і фіолетовий різновиди окри, але зустрічаються вони вкрай рідко. У дикому вигляді окра збереглася лише на Антильських островах — у диких плодів смак значно інтенсивніший, але м’якоть більш волокниста і жорстка.

Як готувати окру

У Сирії, Єгипті, Греції, Ірані, Йордані, Лівані, Ємені, Туреччині та Кіпрі, а також Східному Середземномор’ї окри часто використовують під час тушкування м’яса й овочів як загущувач.

Насіння окри містить близько 40% олії, тому текстура страви, приготованої з нею, завжди злегка оксамитова. Це, мабуть, один із найпопулярніших овочів серед жителів Близького Сходу, Північної Індії та Пакистану. В Індії її тушкують і запікають, готують у горщиках разом із м’ясом, фарширують і маринують.

Окра є суттєвою частиною ведичної кухні. На Карибських островах окру часто додають до рибного супу. На Гаїті додають до суміші рису та кукурудзи. До кінця ХХ століття окра стала популярною і в японській кухні, де її смажать у темпурі та подають із соєвим соусом. У Бразилії дуже люблять курку, приготовану з цим овочем. А на півдні США скибочки окри в сухарях готують у фритюрі. У Луїзіані вона — найважливіший інгредієнт джамбалайї — національної рисової страви каджунської кухні. Дуже популярна молода маринована окра, закатана в банки, — за смаком вона чимось нагадує мариновані корнішони.

Окра — обов’язковий інгредієнт у знаменитій креольській страві гамбо, густому супі-рагу. Ось тільки не цілком зрозуміло, тому окру іноді називають гамбо чи, навпаки, страва отримала свою назву від місцевого «прізвиська» овоча.

У нас у країні окра найчастіше продається замороженою. Перед додаванням у будь-які гарячі страви розморожувати стручки не потрібно.

Цікаво, що в окри їстівні не тільки стручки, а й листя. Його можна готувати на кшталт бурякового бадилля або використовувати у свіжому вигляді як інгредієнт салату.

Якщо насіння окри обсмажити і розмолоти, з нього вийде дуже схожий на каву напій, тільки без кофеїну. Саме цей ерзац кави і використовували в США під час Громадянської війни, коли імпорт натуральної кави був на деякий час припинений.

Сезон збору окри

Збір окри — з серпня по листопад. При цьому, весь рік у магазинах можна купити свіжозаморожену окру.

Як вибирати і зберігати

Під час вибору особливу увагу приділіть зовнішньому вигляду овоча. Купувати краще не надто довгі стручки. 10 см — це їхня максимальна довжина. Плоди мають бути яскраво-зеленого кольору без будь-яких пошкоджень, запліснявілих плям або сухих ділянок. Шукайте молоді та ніжні плоди, щільні на дотик. Перезрілий плід легко впізнати за шкірястою оболонкою.

Пам’ятайте, що окра — швидкопсувний продукт. Зберігати її можна лише протягом трьох днів у холодильнику, загорнутим у папір.

Читайте також:
  1. Адигейський сир
  2. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  3. Аджапсандалі по-грузинськи
  4. Азербайджанська кухня. Рецепти
  5. Абрикосовий компот
  6. Адигейські рецепти
  7. Абрикосовий лікер
  8. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  9. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  10. Азербайджанські кутаби із зеленню
  11. Адигейська сіль
  12. Аджика з хроном
  13. Азіатська кухня
  14. Аварський хінкал
  15. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  16. Авелук із волоськими горіхами
  17. Авокадо з артишоками
  18. Адріан Кетглас
  19. Аджика з чорноплідної горобини
  20. Азербайджанський плов із куркою
  21. Аджапсандалі з картоплею
  22. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  23. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  24. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  25. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  26. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  27. Аджапсандал на мангалі
  28. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  29. Австрійський штрудель із яблуками
  30. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
Їжа ЇжаОкра

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Обзор телефона Xiaomi Redmi Note 14 4G
  • Что нужно знать о различиях между просекко и шампанским
  • Автомобільні та промислові (тягові) акумулятори: чому варто купувати лише якісну продукцію
  • Роллы в Харькове: гастрономические истории от MAFIA
  • На что обратить внимание при выборе клиники для лечения алкозависимости

Архіви

  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version