Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Помело

admin, 6 Жовтня 2022

Зміст

  • 1 Помело: опис продукту
  • 2 Види та сорти
  • 3 Як готувати
  • 4 Сезон
  • 5 Як вибирати і зберігати

Їжа

robertss 29.09.2023 Article

Помело — цитрусовий плід зеленого кольору, близький родич апельсина і грейпфрута. Інші назви — помпельмус, шеддок. Це найбільший за розміром фрукт із цитрусових. Від грейпфрута він відрізняється не тільки кольором шкірки, а й більшими, пружними волокнами.

Помело: опис продукту

Помело — цитрусовий плід, близький родич апельсина і грейпфрута. Інші назви — помпельмус, шеддок. Це найбільший за розміром фрукт із цитрусових: вага плоду може сягати 10 кілограмів, діаметр — 30 сантиметрів (утім, таких гігантів у російські магазини не завозять). Від грейпфрута він відрізняється не тільки кольором шкірки, а й більшими, пружними волокнами всередині.

Шкірка у помело дуже товста. М’якоть розділена на великі часточки, у яких, у свою чергу, досить щільна шкірка, що погано жується. Усередині кожної часточки може бути насіння.

Смак помело кислувато-солодкий з нотками гіркоти, нагадує смак грейпфрута. М’якоть помело сухіша, ніж у інших цитрусових.

Цікаво, що в Китаї помело — не просто фрукт, це свого роду символ процвітання, матеріального добробуту та успіху. Саме тому подарунок у вигляді помело — один із найцінніших новорічних сюрпризів у Китаї. Подібні ж традиції існують у Таїланді та В’єтнамі. Нерідко помело бере участь у релізіозних церемоніях: у країнах Індостану його кладуть на святкові вівтарі.

За досить низької калорійності (близько 35 кілокалорій у 100 грамах) у плоді помело міститься дуже багато вітамінів і цінних мікроелементів: калій, фосфор, кальцій, натрій і залізо, вітаміни групи В і вітамін С.

Люди, які страждають на зайву вагу, поважають фрукт помело за його дієтичні властивості. Фрукт дивовижним чином створює відчуття ситості, а речовини, що входять до його складу, розщеплюють жири і білки. Однією з найкорисніших властивостей помело є здатність нормалізувати роботу серцевого м’яза, а відповідно привести артеріальний тиск до ладу. Завдяки антиоксидантам, присутнім у складі помело, фрукт корисно їсти людям похилого віку, адже антиоксиданти сприяють відновленню клітин і, отже, подовжують молодість. Помело містить пектин, що знижує артеріальний тиск.

Помело може бути протипоказаний людям, які страждають на хвороби шлунка. Фрукт має яскраво виражені алергенні властивості, тому схильним до алергій людям його варто вживати з обережністю. Крім того, помело, як і інші цитрусові, не варто їсти разом із деякими ліками: речовини, що містяться в ньому, здатні посилювати дію певних препаратів — у такому разі можливе передозування.

Види та сорти

Розрізняють кілька сортів помело. Відтінок шкірки плодів може варіюватися від жовтого до рожевого, при цьому шкірка помело дуже товста. М’якоть фрукта також має різні відтінки — від темно-рожевого, майже червоного, до білого; смак її також може бути дуже різноманітним — від кислуватого до солодкого.

Ті помело, які продаються в російських магазинах, як правило, зелені або жовтувато-зелені, м’якоть у них найчастіше світла, майже біла, — і досить солодка.

Гібрид помело і білого грейпфрута — світі, який в інших країнах знають під назвами оробланко і помеліт.

Як готувати

Помело, як правило, їдять сирим і свіжим. Сік із нього вичавити можна, проте результат навряд чи виправдає очікування: на відміну від інших цитрусових, м’якоть у помело досить суха.

З помело можна приготувати цукати, його можна додати в салати (не обов’язково солодкі), десерти, навіть у м’ясні страви.

Сезон

Помело спочатку з’явився в південно-східній Азії, Малайзії, ріс на островах Тонга і Фіджі. У Китаї був відомий ще 100 року до н. е. Нині помело також активно вирощують у Японії, Індії, Індонезії, Ізраїлі, США (у Каліфорнії).

Сезон дозрівання помело, в основному, припадає на лютий.

Як вибирати і зберігати

Важливим показником свіжості помело є шкірка, яка має бути трохи м’якою, блискучою і гладкою. Ще одним критерієм під час вибору, звісно ж, є аромат фрукта: що яскравіший, насиченіший, що свіжіше плід пахне, то він зріліший і соковитіший.

Зберігати помело можна не більше місяця за кімнатної температури або в холодильнику. В очищеному вигляді він псується вже через 2-3 дні.

Читайте також:
  1. Аджапсандалі з картоплею
  2. Австрійський штрудель із яблуками
  3. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  4. Авелук із волоськими горіхами
  5. Аджапсандалі по-грузинськи
  6. Абрикосовий лікер
  7. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  8. Авокадо з артишоками
  9. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  10. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  11. Аджапсандал на мангалі
  12. Абрикосовий компот
  13. Аварський хінкал
  14. Аджика з хроном
  15. Азербайджанська кухня. Рецепти
  16. Азербайджанські кутаби із зеленню
  17. Адигейські рецепти
  18. Адигейський сир
  19. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  20. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  21. Адріан Кетглас
  22. Адигейська сіль
  23. Аджика з чорноплідної горобини
  24. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  25. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  26. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  27. Азербайджанський плов із куркою
  28. Азіатська кухня
  29. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  30. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
Їжа ЇжаПомело

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Свердла: ваш гід у світі ідеальних отворів
  • Переваги використання якісних FPV окулярів
  • Які переваги надасть якісний гібридний інвертор 5 кВт
  • Які переваги професійного виготовлення сувенірної продукції
  • Як часто потрібно проходити огляд у стоматолога

Архіви

  • Жовтень 2025
  • Вересень 2025
  • Серпень 2025
  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version