Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Соуси

admin, 27 Лютого 2023

Їжа

robertss 28.09.2023 Article

Соус (від фр. sauce — підлива) — рідка приправа до основної страви. Соуси не тільки подають до готових страв, а й використовують у процесі їхнього приготування (тобто брезерують продукти в соусі або запікають під соусом). Соуси відомі з давніх-давен (наприклад, давньоримський гарум, він же ліквамен — з дрібної ферментованої риби, аналог тайського нам пла і в’єтнамського ниок нам).

Кожен соус складається з рідкої основи і додаткових інгредієнтів — овочів, фруктів, трав, спецій, прянощів. Основних, базових соусів, приготованих на певній рідкій основі, небагато. Безліч інших соусів — це всілякі варіації на тему основних.

Приблизна класифікація соусів:

А. Соуси з борошном на бульйонах — м’ясному, рибному, грибному. До них належать основні соуси еспаньйоль і велюте. Еспаньйоль — основний коричневий соус, готується з червоної ру (тобто обсмаженого у вершковому маслі до золотистого кольору пшеничного борошна) і міцного м’ясного бульйону (фюме). Серед похідних — демі-глас, жю-льє, периге, роберт. Велюте — основний білий соус, готується із золотистого (тобто обсмаженого не так сильно) ру та світлого курячого, телячого або рибного фюме. Серед похідних — аллеманд, капер, пулет, а також грузинський національний сациві тощо.

Б. Соуси з борошном на овочевих і круп’яних відварах

В. Соуси з борошном на молоці та кисломолочних продуктах. До цього типу належить класичний бешамель, основний молочний соус, який готують на основі білої ру (пшениця, обсмажена у вершковому маслі без зміни кольору) і молока.

Г. Соуси на вершковому маслі. Один з основних соусів у французькій кулінарній теорії — т. зв. голландський, тобто приготована на водяній бані емульсія з яєчного жовтка і вершкового масла. Похідні — шорон, меньер, беарнський, діжонський соуси.

Д. Соуси на рослинній олії. Найважливіший із них — майонез, серед інших — айолі, тартар, ремулад. На олії також робиться песто.

Е. Соуси з перетертих, подрібнених або ж відварених овочів, фруктів, ягід. До цього типу належать томатні соуси, ткемалі, різноманітні чатні, болоньєзе (з м’ясним фаршем), соуси на основі гострих перців (табаско, харісса та ін.), мостарда, гауакамоле.

Ж. Соуси на соках і оцті. До цього типу належать, наприклад, гранатові соуси (наршараб), камберленд.

З. Соуси на основі ферментованих продуктів, зокрема рибні (тайський нам пла, в’єтнамський ниок нам), соєві (хойсін, теріякі).

И. Соуси на густих кисломолочних продуктах — сметані, йогурті тощо. до них належить дзадзикі.

К. Солодкі соуси, які готують з різноманітних фруктово-ягідних відварів, соків, молока, червоного вина. Як додаткова частина слугують цукор, ванілін, шоколад, какао. Загусниками в цих соусах використовуються картопляний крохмаль, у деяких — борошно.

За консистенцією всі соуси можна розділити на рідкі соуси і густі діпи (англ. dip), призначені для вмочування в ньому чіпсів, шматочків овочів, фруктів, м’яса, морепродуктів. Тобто не соусом поливають основну страву, а їжу занурюють у соус. Діпом можна вважати майонез, гуакамоле, хумус, сметану, дзадзикі, фондю тощо.

Справжні поціновувачі пасти знають: головне в пасті — соус. І не куплений у магазині соус до пасти, а .

Назва соусу «діп» походить від англійського дієслова dip, що означає — вмочати, занурювати. Діп частіше за все .

Для шашлику потрібен мангал, вугілля, м’ясо — і звісно ж соус! Більше того, хороший соус може врятувати .

Майонез — густий соус кремової консистенції, який прийнято подавати охолодженим або кімнатної температури.

Якщо у вашому розпорядженні опинилися будь-які гриби — лісові або культивовані, свіжі, морожені або .

Сирний соус має різне призначення, яке і визначає спосіб приготування соусу. Класичний .

Ідею приготування чатні — пряної приправи з фруктів та/або овочів — англійці підгледіли в індусів.

Соус песто прийшов у наше кулінарне життя разом із модою на італійську кухню і за .

Ткемалі (груз. ტყემალი) — грузинський соус із кислої сливи ткемалі (аличі). Соус ткемалі в основному .

Більшість, якщо не всі, головні соуси сучасної кулінарії можна віднести до французьких соусів. В .

Читайте також:
  1. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  2. Австрійський штрудель із яблуками
  3. Аджапсандалі по-грузинськи
  4. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  5. Аджапсандалі з картоплею
  6. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  7. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  8. Аджика з чорноплідної горобини
  9. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  10. Аварський хінкал
  11. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  12. Аджапсандал на мангалі
  13. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  14. Аджика з хроном
  15. Адигейські рецепти
  16. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  17. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  18. Азербайджанські кутаби із зеленню
  19. Авелук із волоськими горіхами
  20. Адигейська сіль
  21. Адріан Кетглас
  22. Азіатська кухня
  23. Адигейський сир
  24. Абрикосовий компот
  25. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  26. Азербайджанський плов із куркою
  27. Авокадо з артишоками
  28. Азербайджанська кухня. Рецепти
  29. Абрикосовий лікер
  30. Аджика, грузинська й абхазька приправа
Їжа ЇжаСоуси

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Чем особенно женское нижнее белье от интернет-магазина Kleo
  • Які переваги пропонує якісний лазерний рівень
  • Мобільний флагшток віндер та його користь для реклами
  • Обзор телефона Xiaomi Redmi Note 14 4G: доступный смартфон с продуманными решениями
  • Ботинки с металлическим носком и жилет рабочего: что дает покупка хорошей рабочей одежды

Архіви

  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version