Skip to content
NEWS ВІТРИНА
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров’я
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Своїми руками
  • Сім’я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
  • Езотерика
  • Їжа
  • Свята
  • Різне
NEWS ВІТРИНА

Вітрина актуальних новини

Жимолость

admin, 23 Липня 2023

Зміст

  • 1 Жимолость: опис продукту
  • 2 Види і сорти
  • 3 Як готувати
  • 4 Сезон
  • 5 Як вибирати і зберігати

Їжа

robertss 26.09.2023 Article

Жимолость — одна з найбільш ранніх ягід. В окремі роки перша жимолость встигає в перший тиждень червня — трохи раніше, ніж суниця.

Жимолость: опис продукту

Слово «жимолость» народилося в Білорусі й означало «рослина з міцними жилками»: тверді, як кістка, гілки цієї рослини колись використовували для виготовлення батогів, шомполів, шевських цвяхів, ткацьких човників. У всіх їстівних видів ягоди довгасті за формою, темно-синього, майже чорного кольору з сизим відтінком.

Жимолость — одна з найбільш ранніх ягід. В окремі роки перша жимолость достигає в перший тиждень червня — трохи раніше, ніж суниця.

За смаком жимолость трохи нагадує лохину — вона солодко-кисла (часто більш кисла, ніж солодка). Однак головне в ній — не смак: за кількістю вітаміну С ця ягода не поступається лимону, а за часткою деяких макро- і мікроелементів їй взагалі немає рівних у природі.

Види і сорти

Із численних видів жимолості їстівні ягоди дають лише кілька — жимолость їстівна (Lonicera edulis), жимолость алтайська (Lonicera altaica), жимолость камчатська (Lonicera kamtschatica). З цих диких видів жимолості, зокрема схрещених між собою, виведені селекційні врожайні сорти садової жимолості.

У всіх їстівних видів ягоди довгасті за формою, темно-синього, майже чорного кольору з сизим відтінком.

Багато видів жимолості з неїстівними ягодами (зазвичай червоними, помаранчевими, жовтими) вирощують як дикоративні та лікарські рослини.

Лікарське значення мають листя, квіти, гілки та кора жимолості (причому не тільки їстівних її видів, а й жимолості запашної, вона ж каприфоль, Lonicera caprifolium, — з ягодами червоного кольору). Відвар із листя жимолості — чудовий протизапальний засіб, що допомагає за хвороб горла та очей. З неїстівних видів жимолості особливо відома жимолость звичайна (Lonicera xylosteum): її красиві червоні ягоди спричиняють серйозні проблеми зі шлунком; у народі їх, як і отруйні ягоди деяких інших рослин, звуть «вовчими».

Як готувати

Жимолость — ягода вельми ніжна і чутлива до кулінарної обробки. У кулінарному і смаковому відношенні вона, звичайно, поступається полуниці, черешні, смородині, журавлині. Водночас жимолость настільки корисна і в плані сезону настільки обганяє інші літні ягоди, що варто поставитися до неї максимально дбайливо й уважно.

Жимолость можна перетерти з цукром — так вдасться зберегти її вітаміни та згладити кислий смак. З жимолості можна приготувати джем, желе, з нею вийде гарний кисіль, морозиво, вона піде і у випічку — наприклад, у начинку для відкритого пирога. Крім того, з цією ягодою можна зробити салат, поєднуючи її з м’яким сиром і зеленню.

Сезон

Сезон першої, найбільш ранньої жимолості — перший тиждень червня; багато сортів дозрівають до середини червня. На одному і тому ж кущі ягоди дозрівають нерівномірно (до 35 днів), а після дозрівання не опадають до осені.

Як вибирати і зберігати

Під час купівлі ягід жимолості на ринку зверніть увагу на їхній зовнішній вигляд (ягоди мають гарний темно-синій колір із сизим відтінком), пружність, відсутність пошкоджень.

Ягоди жимолості не варто довго зберігати в холодильнику: вони втрачають свіжість через кілька днів після покупки. Якщо є необхідність зберегти жимолость на осінь і зиму, краще перетерти її з цукром, зав’ялити або заморозити.

Читайте також:
  1. Аджика на зиму з Абхазії, Владивостока, Краснодара та інших місць Росії, 7 перевірених рецептів
  2. Аджика з баклажанами по-краснодарськи
  3. Авокадо з артишоками
  4. Азербайджанська кухня. Рецепти
  5. Абруццо: що подивитися і що спробувати
  6. Адигейська сіль
  7. Ажурні млинці на молоці з дріжджами
  8. Аджика з хроном
  9. Аджика з чорноплідної горобини
  10. Адана кебаб або адана думур кебаб (Аdana kebabi)
  11. Азербайджанський плов із куркою
  12. Адамове яблуко, що це таке і чи можна його з’їсти
  13. Авелук – що це таке? Як приготувати авелук смачно та просто
  14. Аджапсандалі з картоплею
  15. Адвент календар для дітей, завдання, подарунки та частування – все домашнє
  16. Австрійський штрудель із яблуками
  17. Адріан Кетглас
  18. Аджапсандалі по-грузинськи
  19. Авелук із волоськими горіхами
  20. Адигейський сир
  21. Азербайджанські кутаби із зеленню
  22. Аджика, грузинська й абхазька приправа
  23. Абрикоси: користь і шкода, чому їх обов’язково їсти в червні
  24. Аварський хінкал
  25. Абхазька зелена аджика Абхазька зелена аджика
  26. Азіатська кухня
  27. Абрикосовий лікер
  28. Абрикосовий компот
  29. Адигейські рецепти
  30. Аджапсандал на мангалі
Їжа ЖимолостьЇжа

Навігація записів

Previous post
Next post

Актуальне

  • Датчик кислорода (лямбда-зонд): как он влияет на расход топлива
  • Ставится ли зубная коронка на живой зуб?
  • Академічне навантаження студентів Харкова та його вплив на якість підготовки курсових робіт
  • Чому сертифікат на кінну прогулянку є одним з найкращих подарунків
  • Кевларові шоломи

Архіви

  • Серпень 2025
  • Липень 2025
  • Червень 2025
  • Травень 2025
  • Квітень 2025
  • Березень 2025
  • Лютий 2025
  • Січень 2025
  • Грудень 2024
  • Листопад 2024
  • Жовтень 2024
  • Вересень 2024
  • Серпень 2024
  • Липень 2024
  • Червень 2024
  • Травень 2024
  • Квітень 2024
  • Березень 2024
  • Лютий 2024
  • Листопад 2023
  • Жовтень 2023
  • Вересень 2023
  • Серпень 2023
  • Липень 2023
  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Січень 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Лютий 2017
  • Січень 2017
  • Грудень 2016
  • Листопад 2016
  • Жовтень 2016
  • Вересень 2016
  • Серпень 2016
  • Липень 2016
  • Червень 2016
  • Травень 2016
  • Квітень 2016
  • Березень 2016
  • Лютий 2016
  • Січень 2016
  • Грудень 2015
  • Листопад 2015
  • Жовтень 2015
  • Вересень 2015
  • Серпень 2015
  • Липень 2015
  • Червень 2015
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015

Категорії

  • Авто
  • Акваріум
  • Будівництво
  • Дача
  • Дозвілля
  • Езотерика
  • Економіка
  • Електрика
  • Здоров'я
  • Їжа
  • Кіно
  • Корисно знати
  • Коти
  • Література
  • Музика
  • Наука
  • Оголошення
  • Подорожі
  • Поради
  • Різне
  • Своїми руками
  • Свята
  • Сім'я
  • Собаки
  • Тварини
  • Техніка
  • Туризм
  • Фінанси
Мапа сайту
©2025 NEWS ВІТРИНА
Go to mobile version